Coronavirus a Catalunya

Els jutges impulsen les investigacions per les morts en els geriàtrics

  • El jutjat de Tremp comença aquest dijous les declaracions sobre la mort d’avis en la residència d’aquesta localitat, mentre que a Sabadell s’unifiquen els processos del centre de Palau-solità en una sola causa i se cita denunciants i les famílies perjudicades

Els jutges impulsen les investigacions per les morts en els geriàtrics
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els jutges estan impulsant les investigacions sobre les morts per covid de residents en els geriàtrics de Catalunya. Aquest dijous, el jutjat de Tremp (Pallars Jussà) que instrueix la causa per presumpte homicidi imprudent, entre altres delictes, per la mort de 64 avis en el centre de Fiella prendrà declaració com a testimoni a Divina Farreny, delegada de Salut a la regió sanitària de Lleida quan es van produir els fets. Als jutjats de Sabadell també s’està movent una altra causa judicial oberta per les 40 morts per la pandèmia en un geriàtric de Palau Solità i Plegamans (Vallès Occidental). D’entrada, s’han unificat totes les denúncies en un sol jutjat i s’ha citat les famílies afectades.

La Fiscalia de Lleida va presentar el mes de febrer passat una denúncia contra la direcció de la residència Fiella per les «gravíssimes disfuncions i dèficits organitzatius» que presumptament haurien ocasionat el contagi de 42 treballadors d’un total de 65 i la mort, entre el 22 de novembre i el 25 de desembre del 2020, de 64 dels 142 residents. Aquestes disfuncions consistien en l’incompliment del pla de contingència, la falta de previsió, control i supervisió de la direcció del centre i la no assumpció de les recomanacions efectuades per la Conselleria de Salut.

La denúncia exposa, per exemple, que es van anotar registres de temperatura d’usuaris ja morts, als quals es va privar d’una «assistència mèdica adequada». També es va obligar els residents a mantenir-se amb altres que estaven malalts i, fins i tot, se sospita que van tenir falta de cura, alimentació i neteja passant, fins i tot, fred i set. A més, es va impedir a alguns el contacte amb els seus familiars quan ja s’estaven morint. La inexistència d’un protocol de defunció va provocar que diversos perjudicats s’assabentessin de la mort dels seus éssers estimats per la funerària, per gent del poble o per voluntaris.

La jutge de Tremp que instrueix la causa ja ha imputat per diversos delictes, entre els quals el d’homicidi imprudent, Remei Navarro, directora de la residència, així com la religiosa María Rosa Nabaria, responsable higiènica del geriàtric Sant Hospital de Tremp, gestionat per la fundació eclesiàstica privada Fiella. La togada ha incoat dos processos separats. Un, per les morts per covid i per presumptes «vexacions injustes» i, un segon, per aclarir si s’ha comès un delicte contra la seguretat dels treballadors pel contagi d’una quarantena de treballadors del centre. En els dos assumptes, han sigut citats a declarar testimonis, entre ells la delegada de Salut. La Conselleria de Salut va intervenir la residència el 28 de novembre del 2020 i va rellevar la fundació en la gestió del centre.

55 morts més a Sabadell

A Sabadell, el Jutjat d’Instrucció número 3 ha acordat unificar, tal com va demanar a fiscalia, els processos oberts en diferents òrgans judicials de la ciutat i que, per separat, estaven investigant a la residència Palau, en la població de Palau-Solità, en la qual van morir 55 avis per covid des del 14 de març del 2020, quan es va decretar l’estat d’alarma, fins a l’1 de maig, quan es va realitzar una inspecció. La declaració del seu director, José Luis M. P, estava prevista per al pròxim dilluns, però s’ha suspès a l’incloure’s tot en un sol procés. De moment, no s’ha assenyalat dia.

Notícies relacionades

Per ara, estan citats per declarar els denunciants, tot i que també s’oferirà a la resta de famílies afectades la possibilitat de personar-se en la causa. Aquests tràmits es realitzaran entre maig i novembre. En aquests moments, ja existeixen perjudicats que exerceixen l’acusació. Alguns estan representats per l’advocat Javier Aguilar, tot i que hi ha, almenys, dos lletrats compareguts més.

La fiscal en cap de l’àrea de Sabadell, Neus Pujal, va presentar una denúncia en la qual acusava José Luis M. P., el director del geriàtric, i Gian E. F., metge del centre, de «negligència» i «falta de diligència» en la cura i l’atenció dels avis durant els primers mesos de la pandèmia, el 2020. L’equip directiu, segons l’acusació pública, no va posar al servei dels usuaris (persones «especialment vulnerables», precisa) els mitjans als quals «està legalment obligat» i va fer «cas omís» de les recomanacions de la Generalitat.