Decisió controvertida

Els experts no veuen «rigor científic» en l’ús de mascaretes a l’aire lliure

  • Creuen que aquesta mesura, quan ja han caigut moltes altres restriccions, no té sentit i causa «fatiga pandèmica»

Els experts no veuen «rigor científic» en l’ús de mascaretes a l’aire lliure

EUROPA PRESS / A. PÉREZ MECA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

«Pràcticament tot el món científic» està en contra de l’ús obligatori, sota qualsevol circumstància, de les mascaretes en exteriors. Ho afirma Benito Almirante, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. «És una mesura que no té cap justificació científica; molt menys ara que s’han retirat les altres restriccions», afirma Almirante. «Hauria de ser una recomanació», diu. No obstant, els tapaboques sí que s’haurien d’utilitzar aespais a l’aire lliure on hi ha aglomeracions.

José María Molero, portaveu de malalties infeccioses de la Societat de Metges de Família SemFYC, també forma part del sector d’especialistes que no consideren necessari l’ús de la mascareta en exteriors. Segons la seva opinió, «no hi ha una evidència clara» que sigui útil per tallar la transmissió i, en canvi, «contribueix a la fatiga pandèmica» de la població. «No crec que sigui una mesura tan eficaç perquè s’hagi potenciat així», diu, en línia amb els arguments expressats per altres epidemiòlegs i experts i bona part dels partits d’oposició.

s més, Molero pronostica que, en unes quatre o sis setmanes, si la incidència continua baixant al ritme actual, el nombre de casos es podria situar en menys de 200 per 100.000 habitants de mitjana nacional. A partir de llavors, es podria obrir un «període d’interpandèmia» o de transició cap a una fase endèmica de la malaltia, que podria permetre «relaxar l’ús de la mascareta» fins i tot en interiors, si aquests compten amb bona ventilació. De fet, la Ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha reiterat que l’ús del tapaboques és «temporal» i que, tot i que s’hagi imposat a l’exterior a través d’un decret del Govern, la mesura es pot revocar en un Consell Interterritorial si hi ha acord entre les diferents conselleries.

Cap a la ‘gripalització’

El moment podria arribar quan Espanya entri en la fase de ‘gripalització’ de la pandemia,que, segons Sanitat, no començarà fins que la sisena onada remeti del tot i el sistema estigui preparat. Es calcula, si no hi ha eventualitats, que això passarà a la primavera.

No obstant, tot depèn de si la sisena onada remet completament i de si no apareixen, de nou, variants perilloses que provoquin repunts. En aquest sentit, l’epidemiòleg Daniel López Acuña avisa que «fins que no s’assoleixi l’endemicitat de la covid i estigui controlada, no es pot pensar a relaxar l’ús de la mascareta» i s’haurà de reintroduir el tapaboques «al menor signe de brots de coronavirus o de grip estacional».

Notícies relacionades

López Acuña sí que considera que el tapaboques és útil en exteriors en la situació actual: «En vista d’una incidència tan elevada, amb una variant que té una contagiositat altíssima i en què no hi ha tota la població degudament vacunada [especialment el grup de 20 a 40 anys, els menors 12 anys i les persones que no han completat la dosi de reforç], és important mantenir al peu de la lletra l’ús de la mascareta en interiors mal ventilats, en llocs exteriors on hi hagi aglomeracions i on no es pugui mantenir la distància necessària», afirma.

Així mateix, l’exdirectiu de l’OMS recomana utilitzar la mascareta Fpp2 en interiors, al transport públic i en llocs d’interacció social desprotegida.