Coronavirus

L’OMS no preveu a curt termini demanar l’adaptació de les vacunes a l’òmicron

  • Segons el director de l’OMS «pot ser que les vacunes siguin menys eficaces per prevenir la infecció i la transmissió d’òmicron [...] però continuen sent excepcionalment bones per prevenir malalties greus i morts»

L’OMS no preveu a curt termini demanar l’adaptació de les vacunes a l’òmicron
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) no recomanarà d’«immediat» que la vacuna contra la covid-19 s’actualitzi per adaptar-se a la nova variant òmicron. Segons el director executiu del Programa d’Emergències de l’OMS, Mike Ryan, en una roda de premsa d’aquest dimarts des de Ginebra (Suïssa), «les vacunes actuals proporcionen nivells molt alts de protecció contra l’hospitalització i la mort contra totes les variants. En aquest moment, l’OMS no té cap intenció immediata d’aconsellar un canvi en la composició de la vacuna».

Repartir vacunes de forma equitativa

Per la seva banda, el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha mostrat la seva preocupació sobre el fet que aquestes noves fórmules de vacunes produeixin una «segona fase, encara més destructiva, de desigualtat de vacunes». «Hem d’assegurar-nos que compartim les vacunes actuals de forma equitativa i desenvolupem una fabricació distribuïda a tot el món. Només podrem vèncer aquest virus si treballem junts i compartim les eines sanitàries de forma equitativa. És realment així de senzill», ha esgrimit.

El màxim dirigent de l’organisme sanitari internacional de les Nacions Unides ha advertit que l’òmicron «continua arrasant en el món», amb més de 18 milions de casos la setmana passada. En qualsevol cas, ha celebrat que «en alguns països els casos semblen haver tocat sostre, fet que permet esperar que el pitjor d’aquesta última onada hagi passat».

«Però cap país està encara fora de perill. Em continuen preocupant especialment molts països amb baixes taxes de vacunació, ja que la gent corre un risc molt més gran de tenir malalties greus i de morir si no està vacunada. L’òmicron pot ser menys greu, de mitjana, per descomptat, però la narrativa que és una malaltia lleu és enganyosa, perjudica la resposta general i costa més vides. No ens equivoquem, l’òmicron està causant hospitalitzacions i morts, i fins i tot els casos menys greus estan inundant les instal·lacions sanitàries. El virus està circulant amb massa intensitat i moltes persones continuen sent vulnerables», ha insistit.

Prevenir malalties greus i morts

Notícies relacionades

Per això, ha instat tothom que «faci tot el possible per reduir el risc d’infecció, de manera que pugui ajudar a alleujar la pressió sobre el sistema». «Ara no és el moment de rendir-se. Encara podem reduir significativament l’impacte de l’actual onada compartint i utilitzant eficaçment les eines sanitàries i aplicant les mesures socials i de salut pública que sabem que funcionen», ha assenyalat. Quant a les vacunes, Tedros s’ha mostrat «orgullós» que el Mecanisme COVAX hagi entregat la seva dosi número mil milions. No obstant, ha aclarit que «per descomptat no n’hi ha prou i hem de fer més».

«En època de l’òmicron, continua sent més important que mai fer arribar les vacunes als no vacunats. Pot ser que les vacunes siguin menys eficaces per prevenir la infecció i la transmissió d’òmicron que en les variants anteriors, però continuen sent excepcionalment bones per prevenir malalties greus i morts. Això és fonamental per evitar que els hospitals es vegin desbordats», ha ressaltat.