Primers resultats

Un estudi d’Israel mostra que la quarta dosi de la vacuna protegeix menys contra òmicron

  • El centre mèdic de Sheba, a prop de la ciutat de Tel Aviv, anuncia que la segona dosi de reforç no és suficient per protegir contra aquesta nova variant

  • Més de 500.000 persones han sigut inoculades per quarta vegada, la majoria de la població major de 60 anys, des que Israel va ampliar la seva campanya de vacunació fa un mes

Un estudi d’Israel mostra que la quarta dosi de la vacuna protegeix menys contra òmicron

REUTERS / RONEN ZVULUN

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

La quarta dosi de la vacuna és menys efectiva contra òmicron. Així ho ha demostrat un estudi preliminar del centre mèdic Sheba a Israel. «La vacuna, que va ser molt eficaç contra les soques anteriors, és menys eficaç contra la soca òmicron», ha afirmat la professora Gili Regev-Yochay, investigadora principal de l’experiment. Fa només un mes, Israel es va convertir al primer país del món en administrar una segona dosi de reforç en vista de l’augment de casos al voltant del món per la variant òmicron.

Aquesta mesura va ser celebrada i criticada a parts iguals per l’absència de precedents que justifiquessin l’aplicació d’una decisió tan poc investigada. També es va veure com un gest cosmètic i precipitat del govern de Naftali Bennett per evitar la propagació del virus i un caòtic escenari com a què es va enfrontar el seu predecessor, Benjamin Netanyahu. Des d’aleshores, més de 500.000 israelians han sigut inoculats amb una quarta dosi, la majoria de la població major de 60 anys. 

Al seu torn, l’equip del centre mèdic ha recomanat continuar vacunant només aquests grups de risc. «La conclusió és que la vacuna és excel·lent contra les [variants] alfa i delta, però per a òmicron no és prou bona», ha afirmat la també directora de la unitat de malalties infeccioses de l’hospital. «Ja sabem que el nivell d’anticossos necessaris per protegir i no infectar-se amb òmicron probablement sigui massa alt per a la vacuna, fins i tot si és una bona vacuna», ha dit.

Quarantena de cinc dies

Notícies relacionades

D’altra banda, el govern de Bennett ha afirmat que seguirà amb la campanya de vacunació. Malgrat la falta de dades fins ara, el primer ministre ha tirat endavant amb l’expansió del programa de la quarta dosi. Els agressius esforços d’inoculació d’Israel no han sigut capaços d’aturar un brot de la nova variant durant les últimes setmanes. Amb nivells d’infecció rècord, cada vegada hi ha més israelians a l’hospital, tot i que el nombre de malalts greus és molt inferior al de les últimes onades i ningú ha mort per òmicron. 

Aquest nova soca també ha obligat gran part de la societat israeliana a estar en quarantena, de manera que ha buidat les aules i les oficines i forçant el país a pràcticament un confinament indirecte. Aquest dimarts el govern israelià ha anunciat que limitava el període de quarantena obligatòria de set a cinc dies per ajudar a mantenir l’economia en funcionament. En vista de la iniciativa israeliana d’inocular per quarta vegada la seva ciutadania, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha instat els països a retardar els programes de reforç fins que tothom tingui accés a les primeres dosis de la vacuna.