Nova campanya

Catalunya recorre a Tinder per incentivar la vacunació entre els joves

Salut constata que un 2% dels contagis són reinfeccions

Catalunya recorre a Tinder per incentivar la vacunació entre els joves

JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Un 2% dels contagis totals que es produeixen a Catalunya són reinfeccions de covid-19. Des de l’inici de la pandèmia, Salut ha registrat 1.405.702 casos confirmats per PCR o test d’antígens. D’aquests, uns 28.402 (un 2%) són reinfeccions, segons ha explicat aquest dimecres la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

Entre els menors de 50 anys, un 8,03% dels casos són reinfeccions. Entre els més grans de 50 anys, les reinfeccions suposen un 5,25% dels contagis totals.

La doctora Cabezas també ha anunciat que la conselleria va iniciar la setmana passada una campanya a Tinder per incentivar la vacunació entre els joves, sobretot en les persones entre 20 i 49 anys. La campanya serà vigent fins al 12 de gener.

Catalunya, segons ha explicat la secretària de Salut Pública, no ha assolit encara el pic de contagis, si bé hi ha indicadors com l’índex de reproducció (l’Rt, que mesura la velocitat a què es reprodueix el virus) ja estan baixant. «Ara estem veient els contagis de Nadal i Sant Esteve; i encara ens falten uns dies per observar els casos de final d’any», ha dit Cabezas.

Tot i així, els contagis continuen creixent (tot i que a menor ritme), i això fa augmentar també el nombre d’hospitalitzacions, tot i que la pressió hospitalària no és tan gran com en altres onades.

Als hospitals catalans hi ha aquest dimecres 1.856 pacients en hospitals amb covid-19, dels quals 468 són a l’uci. A més, dilluns passat, els centres d’atenció primària (CAP) van rebre un rècord de visites: 75.000 en un sol dia. Un 3,38% dels sanitaris estan de baixa en aquests moments per covid-19 i, entre la població general, la incidència més elevada es troba entre les persones de 40 a 49 anys.

Notícies relacionades

De fet, com ha explicat la Cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti), Pilar Ricart, la majoria de pacients que són a l’uci per covid-19 tenen uns 60 anys i més del 50% «no estan vacunats». Entre els vacunats que són a l’uci destaquen els que encara no han rebut la tercera dosi.

«De moment, la presència de l’òmicron a les ucis és anecdòtica, però sí que n’hi ha més en planta convencional. No sabem si augmentarà [la presència de l’òmicron a les ucis] els pròxims dies», ha dit Ricart. La impressió de Salut és que aquesta variant és menys greu que les altres.