La sisena onada de la covid-19

Catalunya posarà des d’avui la tercera dosi a tots els vacunats amb AstraZeneca

La variant òmicron, que s’escapa a aquest fàrmac i serà majoritària la setmana vinent, obliga a reforçar la immunització

Salut deixa de fer test als contactes estrets per la pressió assistencial i preveu 500 malalts a les ucis per a final d’any

BARCELONA 16/04/2021 SOCIEDAD AstraZeneca COVID-19.Vacuna
Vacunas
vacunación
AstraZeneca
Centro de vacunación instalado en el

BARCELONA 16/04/2021 SOCIEDAD AstraZeneca COVID-19.Vacuna Vacunas vacunación AstraZeneca Centro de vacunación instalado en el / JOAN CORTADELLAS (Delegaciones)

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya comença, des d’avui, a vacunar amb la tercera dosi tota la població immunitzada ja amb les dues dosis d’AstraZeneca. Aquestes persones han de demanar cita a la web vacunacovid.catsalut.gencat.cat.

Fins ara, les terceres dosis es posaven només als majors de 60 anys, però a causa que la variant òmicron s’escapa a les dues dosis d’AstraZeneca, la Conselleria de Salut ha anunciat aquest dilluns que posarà la dosi de reforç a tots els ja immunitzats amb aquest fàrmac des de fa més de tres mesos.

L’escassa efectivitat de la vacuna d’AstraZeneca davant la variant òmicron ha sigut constatada pel servei de salut del Regne Unit, segons el seu últim informe emès divendres, dia 17, i per això aquest grup s’ha convertit en una prioritat a l’hora de vacunar. Segons aquest mateix informe, les persones que reben la tercera dosi de reforç augmenten al 70% les seves defenses davant la variant òmicron.

«La variant òmicron serà la dominant la setmana vinent o la següent», ha advertit la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que ha advertit que els més grans de 70 anys no vacunats tenen una probabilitat sis vegades més alta d’entrar en hospitals i 19 vegades més alta d’entrar a les ucis que els vacunats.

La secretària de Salut Pública ha alertat que la situació epidemiològica és preocupant, amb un «increment important en el nombre de casos», sobretot en edats per sota dels 70 anys. «A la franja de les persones que tenen una bona cobertura de la tercera dosi, les incidències estan més frenades», ha recalcat Cabezas.

El sistema sanitari entra ja en la segona fase de mitigació, a causa de la «molta pressió assistencial» en l’atenció primària. De fet, les visites als CAP han augmentat un 85% en relació amb la setmana anterior. I tot això té una repercussió als hospitals: Catalunya ja té 1.280 malalts amb covid-19 en planta convencional i uns 310 en ucis.

La previsió que maneja Salut és que a finals d’any hi hagi unes 500 persones ingressades a les ucis dels hospitals catalans, a causa del fort increment registrat en els últims dies de contagis, en un 30% de la variant òmicron.

Notícies relacionades

«El major nombre d’hospitalitzacions es fan en persones de més de 50 anys», ha dit Cabezas, que ha precisat a més que l’any passat per aquestes dates hi havia més persones en ucis. «Però l’any passat la covid era la malaltia única i ara coexisteix amb altres malalties».

Catalunya obliga a fer quarantena ara a totes les persones que siguin contactes estrets, estiguin vacunats o no. Amb dues excepcions: les persones que estiguin en residències on hi hagi un 85% de cobertura vacunal i també en els professionals sanitaris si són asimptomàtics i les proves donen negatiu. A més, Salut deixa de fer tests als contactes estrets sense símptomes i els demana directament que es confinin. En cas de tenir símptomes, «sí que és necessari» contactar amb el sistema sanitari per al seguiment de la simptomatologia i la tramitació de la baixa laboral, entre altres qüestions.