Efectes de la immunització

La vacuna ha reduït a la meitat les hospitalitzacions per Covid a Catalunya

  • Salut obre aquest dimecres la vacunació de les dosis de record per a les persones de 65 a 69 anys

A nurse holds a vial containing the Pfizer BioNTech Covid-19 vaccine during a vaccination campaign at the  Centre Hospitalier Bretagne Atlantique  (CHBA) hospital on January 7  2021  in Vannes  western France  as part of France s national vaccination campaign to fight against the spread of the novel coronavirus  (Photo by LOIC VENANCE   AFP)

A nurse holds a vial containing the Pfizer BioNTech Covid-19 vaccine during a vaccination campaign at the Centre Hospitalier Bretagne Atlantique (CHBA) hospital on January 7 2021 in Vannes western France as part of France s national vaccination campaign to fight against the spread of the novel coronavirus (Photo by LOIC VENANCE AFP) / Loic Venance

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Conselleria de Salut de Catalunya confia que les vacunes contra la Covid-19 (Pfizer, Moderna, Janssen i AstraZeneca) protegeixin de la malaltia greu en els contagis provocats per la nova variant, òmicron. A més, Salut ha obert aquest dimecres la vacunació de les terceres dosis per a les persones de 65 a 69 anys, que poden demanar cita a la web vacunacovidsalut.cat, tot i que paral·lelament s’estan reactivant els punts de vacunació poblacionals.

«No sabem quina és la capacitat de transmissió d’òmicron. Però, si mirem la història de les variants, veiem que cada variant ha anat tenint més capacitat de transmissió. I, tot i que la vacuna ha anat perdent capacitat de protecció davant la infecció, sí que ha mantingut la capacitat de protecció davant la gravetat. Sembla ser que també aniríem en aquest aspecte amb la variant òmicron», ha dit aquest dimecres el Cap de Microbiologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat també que, tot i que els indicadors epidemiològics estan pujant a Catalunya, de moment la pressió assistencial pot contenir-se. De fet, si en altres onades les hospitalitzacions suposaven un 10% de tots els contagis, ara suposen només el 5%. Tot això gràcies que un 85% dels catalans majors de 12 anys estan vacunats. «De cada 20 casos, es produeix una hospitalització», ha dit Cabezas, que ha recordat que les persones no vacunades majors de 50 anys tenen 6,2 vegades més de possibilitats d’entrar en una uci que les vacunades. Actualment, hi ha 682 persones amb Covid-19 als hospitals catalans, mentre que en altres onades n’hi ha arribat a haver «2.000 o 3.000».

Pumarola i Cabezas han participat en la roda de premsa per informar sobre la situació epidemiològica al costat de la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel. La variant òmicron té «gairebé més de 30 mutacions», ha explicat Pumarola. «Actualment, vacunes com Pfizer o Moderna protegeixen de la infecció en un 60%, però en un 90% de la malaltia greu», ha dit.

Craywinckel ha explicat que aquest dimecres s’ha obert la vacunació de les dosis de record a les persones de 65 a 69 anys i més endavant, de manera progressiva, es vacunaran els de 60 a 65. Les terceres dosis ja s’estan posant a persones de més de 70 anys, els usuaris de residències, els vacunats amb Janssen i els immunodeprimits. També s’estan posant al personal sanitari i sociosanitari. En tots els casos s’administren indistintament dosis de record de Moderna o de Pfizer.

Pressió continguda

Per la seva part, Craywinckel ha alertat que el coronavirus està una altra vegada entrant als hospitals (contagiant a pacients i professionals), com ha passat en altres onades. «Això té un impacte que pot ser molt negatiu tant en usuaris i pacients, com en professionals sanitaris. Tot i això, no prohibirem l’entrada en els centres sanitaris d’acompanyants», ha dit. La directora del CatSalut ha explicat que, de moment, no hi ha una «pressió desmesurada» en els centres sanitaris. «Estem en una fase de contenció, no de mitigació», ha dit.

Notícies relacionades

Catalunya està pendent de confirmar (tot i que tots els indicis hi porten) si hi ha restes de la variant òmicron en aigües residuals. A més, divendres es confirmarà si els dos casos sospitosos amb aquesta variant detectats a l’aeroport del Prat es confirmen. «Hi ha indicis que en alguna zona de Catalunya sí que hi ha alguna mostra d’aquesta variant en aigües residuals. Cal confirmar-ho», ha dit Cabezas. «També estem fent el seguiment epidemiològic de les persones que han viatjat al sud de l’Àfrica. Estem pendents de la seqüenciació, que tindrem divendres», ha afegit.

També ha fet una crida a demanar els certificats Covid-19 als centres de vacunació i evitar anar als CAP, que estan veient com augmenten les visites a causa de la pujada de contagis. Del 22 al 30 de novembre, a Catalunya s’han descarregat dos milions de certificats. I, des que es va posar en marxa aquesta eina l’estiu passat, uns 11 milions.