Des d’aquest divendres

La justícia avala el passaport Covid en restaurants, gimnasos i geriàtrics a Catalunya

La justícia avala el passaport Covid en restaurants, gimnasos i geriàtrics a Catalunya

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) avala l’extensió del passaport Covid en la restauració, els gimnasos i les residències. L’extensió d’aquest certificat entrarà en vigor aquest mateix divendres i seguirà durant almenys dues setmanes. Llavors, el passaport Covid passarà a ser obligatori per entrar a l’interior dels bars i restaurants, sigui quin sigui el seu aforament, però no per accedir a les terrasses i espais oberts. També se n’exigirà l’ús per entrar en gimnasos i residències de persones grans.

De moment, la Generalitat descarta aplicar-lo en recintes culturals com cines i teatres tot i que el futur d’aquesta mesura dependrà de com evolucioni la situació epidemiològica. 

Fa dies que els experts defensen aquest canvi en la normativa, que veuen clau per frenar el creixement de casos de la sisena onada de coronavirus, i més, de cara a un pont de la Constitució i a un Nadal en què es preveu que les trobades socials típiques d’aquestes dates podrien propiciar un altre repunt dels contagis

Aquest mateix matí el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, es mostrava confiat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) avalaria l’ampliació de l’ús del passaport Covid en locals de restauració, gimnasos, centres esportius i residències en vista de l’empitjorament dels indicadors epidemiològics.

«El grau just de sol·licitud», segons Argimon

«Hem demanat el grau just de sol·licitud per poder utilitzar aquest certificat digital», argumentava el conseller en declaracions els periodistes des del Museu d’Art Nacional de Catalunya (MNAC) després de presentar un taller per a professionals sanitaris contra la violència masclista que organitza l’Institut Català de la Salut (ICS).

Notícies relacionades

Argimon lamentava que l’aplicació del certificat és una «pèrdua de drets i llibertats» però ha puntualitzat que, al llarg de la pandèmia, hi ha hagut més retallades en aquesta línia com el confinament i el toc de queda.

Al ser preguntat per si l’ús del certificat serà suficient per frenar el creixement dels indicadors, ha afirmat que el control de la pandèmia és un «assaig i error» i ha aclarit que, fins al moment, el certificat s’ha utilitzat a Europa per incentivar la vacunació mentre que, ara, la finalitat és diferent, segons Argimon.