Sentència de l’alt tribunal
Les claus de l’aval del Suprem al passaport Covid per anar a bars a Galícia
La sentència considera la mesura «necessària, idònia i proporcionada» per combatre la pandèmia
A l’agost no es va autoritzar la seva imposició a Andalusia perquè s’estenia a tota la comunitat

Els temps de la justícia són diferents dels de la política, i la confirmació judicial de certes mesures per lluitar contra la pandèmia de vegades arriba quan la situació és tan diferent que ja no serien aplicades ni per qui les va acordar en un primer moment i el Tribunal Superior de Justícia respectiu va anul·lar. No obstant, a poc a poc, el Tribunal Suprem va fixant una jurisprudència que, almenys, pot servir per tenir molt en compte en futures situacions a tot Espanya.
En la seva última sentència, la Sala Contenciosa Administrativa avala l’ús del passaport Covid per accedir a bars i restaurants a Galícia. Aquestes són les principals raons per les quals ho fa.
Balanç entre drets

Quan es tracta de restriccions de drets, els tribunals realitzen el que denominen una ponderació dels drets. En aquest cas la sala entén que «el benefici que proporciona» l’obligatorietat de mostrar el passaport Covid, «respecte de la reducció significativa dels contagis, és molt superior al sacrifici que comporta l’exigència de presentar la documentació per a l’accés al local». Categòric afegeix que, «en definitiva, no s’entreveu cap mesura que resulti més adequada per salvaguardar la vida i la salut dels ciutadans, en aquest tipus de locals».
Justificació objectiva i raonable

La sala declara que es presenta «una justificació objectiva i raonable per permetre o no l’accés a l’establiment, segons s’hagi complert tal exigència, ja que es tracta de la protecció de la salut i la vida de les persones, mitjançant una mesura que evita o restringeix la propagació de la pandèmia». El tribunal entén «tènue» l’afectació de drets en qüestió. Per això «resulta necessària, idònia i proporcionada per aconseguir la finalitat perseguida». I ho és perquè en aquests llocs d’oci, a diferència d’altres d’oberts al públic, «no permeten l’ús constant i permanent de la mascareta, que ha de retirar-se per menjar i beure, de la mateixa manera que resulta difícil mantenir-hi la distància de seguretat i s’hi sol conversar amb un to de veu més alt, o fins i tot cantar». Tot això afavoreix la «inhalació de gotes i aerosols respiratoris emesos per un contagiat», principal via de transmissió de la Covid, segons el Servei d’Epidemiologia de la Conselleria de Sanitat.
Ni intimitat ni obligatorietat

El Suprem afirma que l’exhibició del passaport Covid no vulnera el dret a la igualtat, perquè permet mantenir el caràcter voluntari de la vacuna: també es pot entrar als bars presentant el resultat de qualsevol prova, com una PCR o el test d’antígens o «el certificat de recuperació de la Covid si s’ha passat la infecció».
Tampoc vulnera el dret a la intimitat, la prevalença de la qual no es pot esgrimir davant el dret a la vida i a la protecció de la salut pública. «És cert que es tracta d’una informació mèdica, però les connotacions que imposa la situació de pandèmia, el caràcter massiu de la vacunació i la solidaritat que comporta la protecció i ajuda entre tots devaluen la preeminència de la intimitat en aquest cas», remarquen els magistrats.
També es descarta vulneració del dret fonamental a la protecció de les dades personals, perquè el que s’estableix per entrar a l’establiment «és la mera exhibició», sense que «es puguin recollir les dades dels assistents a tals locals, ni se’n pugui elaborar un fitxer, ni fer-ne un tractament informàtic».
Diferències entre Galícia i Andalusia

La sentència explica que Galícia, a diferència d’Andalusia, no implantava de forma indiscriminada a tot el territori l’obligatorietat del passaport, sinó que establia una mena de mapa en funció de la incidència de la pandèmia en cada lloc i els nivells de restricció conformes a aquesta. A més, la mesura gallega té un caràcter temporal, adequat a la realitat canviant, mentre que l’andalusa es plantejava sense justificar per què estendre’l a tota la comunitat i tots els municipis amb indiferència de la seva incidència.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- MOBILITAT Controls a les carreteres gironines pel pont de l’1 de maig
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"