Dieta mediterrània

Sant Pau estudia la vinculació entre l’oli d’oliva i la fertilitat

  • Aquest projecte científic, «pioner al món», comptarà amb la col·laboració de les cinc denominacions d’origen catalanes

Sant Pau estudia la vinculació entre l’oli d’oliva i la fertilitat
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IIB Sant Pau) estudiarà el possible vincle entre l’oli d’oliva i la fertilitat. El projecte científic, que portarà per nom Meditate-IVF, en què col·laboraran les cinc denominacions d’origen de Catalunya (les Garrigues, Terra Alta, Siurana, Baix Ebre-Montsià i Empordà) tractarà d’esbrinar fins a quin punt introduir una intervenció prèvia a la gestació podria millorar l’estat metabòlic i cardiovascular de les dones que se sotmeten a fecundació in vitro. Les cinc denominacions d’origen catalanes cediran l’oli que s’utilitzarà en aquest estudi.

«Aquest projecte és pioner al món», ha destacat aquest dimarts en roda de premsa el president del patronat de la Fundació Sant Pau. «L’oli no és només un aliment, sinó un medicament. Per això hem dissenyat aquest estudi, per veure com l’oli pot millorar la seva qualitat de vida, la seva nutrició», ha afegit, per la seva banda, la doctora Elisa Llurba, directora del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de Sant Pau. Segons ella, l’objectiu de l’estudi és, d’una banda, millorar la fertilitat de les dones que fan fecundació in vitro i, de l’altra, disminuir les complicacions. Un 20% de parelles tenen problemes de fertilitat.

750 voluntàries

L’estudi, que durarà sis mesos abans de la fecundació, reclutarà 750 dones que esperen sotmetre’s a fecundació in vitro, les quals es dividiran en tres grups. Al primer grup se’ls aplicarà un canvi en l’estil de vida amb oli d’oliva, fruita seca i exercici. Al segon, se li administrarà aspirina, medicament que disminueix el risc de complicacions en l’embaràs. El tercer serà un grup control a qui es donarà placebo.

Notícies relacionades

«La finalitat és augmentar la taxa de nounats vius, una cosa que va molt relacionada amb les complicacions durant l’embaràs. Per això intervindrem sis mesos abans que aquestes dones s’embarassin, farem un canvi en el seu estil de vida», ha explicat Mónica Cruz, especialista en Medicina Fetal i Programació Fetal de Sant Pau.

Segons Llurba, l’estudi mira d’«anar més enllà» i «aprofitar un moment en què les futures mares i famílies es plantegen canvis substancials en el seu estil de vida». «Els proposem adoptar una dieta saludable, que compti amb les qualitats antioxidants de l’oli d’oliva verge extra i amb nivells adequats de sucre i proteïnes, mentre que alhora incorpori l’exercici físic en la seva rutina», ha dit.