Estudi japonès

Fumar podria disminuir el nombre d’anticossos després de la vacunació de Covid

  • Els investigadors descobreixen que els homes que tenien l’hàbit del tabaquisme tenien menys antígens contra el coronavirus

Fumar podria disminuir el nombre d’anticossos després de la vacunació de Covid
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un nou estudi fet al Japó, que encara no ha sigut revisat per altres experts, ha analitzat mostres de sang de 378 treballadors sanitaris d’entre 32 i 54 anys que havien rebut la vacuna de Pfizer contra la Covid-19 tres mesos abans.

Segons les seves troballes, publicades provisionalment a la base de dades mèdica ‘medRxiv’, els investigadors van descobrir inicialment que els nivells d’anticossos eren més baixos en els individus de més edat, cosa que s’ha constatat en estudis anteriors. Però després d’ajustar l’edat, l’equip va descobrir que els únics factors de risc que conduïen a uns anticossos més baixos eren ser home i tenir l’hàbit de fumar.

Taxa de tabaquisme

Els autors de l’estudi especulen que la diferència en els anticossos més baixos entre els sexes biològics podria estar relacionada amb el fet que la taxa de tabaquisme era el doble entre els homes que entre les dones. També van descobrir que els exfumadors no van veure una reducció similar dels anticossos, concloent que «deixar de fumar abans de la vacunació pot millorar l’eficàcia individual de la vacuna de Pfizer».

Els autors de l’estudi puntualitzen, no obstant, que les dades preliminars no són prou fortes com per establir una relació sòlida entre el tabaquisme i la vacunació. Així, creuen que seria necessari fer més investigacions sobre el tema abans de poder treure conclusions sòlides sobre la connexió.

No és el primer estudi

Però aquest estudi no és el primer que troba una possible correlació entre el tabaquisme i l’aparició d’anticossos més baixos després de la vacunació. Un altre estudi observacional publicat a l’abril a la revista ‘Diabetis/Metabolism Research and Reviews’ va tenir en compte 86 treballadors sanitaris d’un hospital de Roma que havien rebut la vacuna de Pfizer.

Notícies relacionades

Van prendre mostres de sang de cada participant abans de la primera dosi i, un altre cop, entre una i quatre setmanes després de l’administració de la segona dosi per comprovar les respostes dels anticossos.

L’estudi va descobrir que els participants amb hàbits habituals de tabaquisme tenien menys anticossos en el seu sistema que els no fumadors, cosa que va sorprendre l’equip d’investigació.