Pandèmia de Covid-19

Catalunya notarà l’impacte de les restriccions als hospitals la setmana vinent

  • Salut percep ja una «certa estabilització» en la pujada de contagis entre els joves

  • El nombre d’ingressats a les ucis continuarà pujant dues setmanes més i superarà el pic dels 400 malalts

  • La conselleria donarà tests d’antígens a les residències d’avis perquè els els facin els familiars

Catalunya notarà l’impacte de les restriccions als hospitals la setmana vinent

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els hospitals catalans començaran a notar, a partir de la setmana vinent, l’impacte de les mesures adoptades per la Conselleria de Salut per fer front a la cinquena onada del coronavirus. Almenys aquesta és la previsió del departament.

«L’estabilització de contagis que estem notant ja, tot i que cal veure bé la seva evolució, ens fa pensar que podrem notar una certa estabilització del nombre d’ingressos la setmana vinent», ha explicat aquest dimarts en roda de premsa el subdirector general de Coordinació de Salut Pública, Xavier Llaberia.

Per veure una estabilització als llits d’ucis ocupades per malalts amb Covid-19 caldrà esperar «un parell de setmanes». Llaberia dona per fet que Catalunya «pujarà» dels 400 malalts amb coronavirus a les ucis (aquest dilluns n’hi havia 307) i dels 2.000 en plantes convencionals d’hospitalització (1.683 aquest dilluns).

Evolució de la pandèmia

Segons Llaberia, Catalunya experimenta ja una «estabilització en la pujada de contagis» entre les persones de 15 a 29 anys, igual que entre les de 30 a 39 anys. Tot i així, la pressió hospitalària segueix (i seguirà) a l’alça: el 18% dels llits dels hospitals ja estan ocupats per Covid-19 i, a les ucis, el 42% dels malalts tenen aquesta malaltia. «Un de cada quatre ingressats als hospitals té menys de 40 anys, igual com un de cada cinc a les ucis», ha assenyalat.

Notícies relacionades

Quant a les visites de familiars a les residències d’avis, Salut recorda l’obligatorietat de presentar abans un test d’antígens negatiu. Aquestes proves diagnòstiques són proporcionades per la conselleria a les residències perquè els familiars puguin fer-se-les al mateix centre abans d’entrar. Inicialment Salut havia dit que els mateixos familiars s’haurien d’autosufragar aquests tests en laboratoris privats o farmàcies, però després va rectificar.

Com ha explicat per la seva banda el portaveu dels Mossos d’Esquadra, el comissari Joan Carles Molinero, aquest cap de setmana (de divendres a diumenge) el cos policial va aixecar 710 actes: 400 per incomplir el toc de queda i les altres per fer un ús incorrecte de la mascareta, per participar en trobades de més de 10 persones (les permeses tant en públic com en privat) o a bars per incomplir l’horari de tancament. Durant aquests tres dies, es van fer a tot Catalunya 429 controls policials i, entre els desallotjaments portats a terme pels mossos en zones turístiques, hi havia «molts turistes» que desconeixien les restriccions.