L’opinió dels especialistes

Els experts que assessoren el Govern recomanen tancar l’oci nocturn a tot Espanya

  • La ponència d’alertes demana frenar la cinquena onada limitant la mobilitat a partir d’una hora de la nit i realitzant cribratges entre la població més jove

Els experts que assessoren el Govern recomanen tancar l’oci nocturn a tot Espanya

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Tancar l’oci nocturn, valorar la limitació de la mobilitat a partir d’una determinada hora de la nit, suprimir la celebració d’esdeveniments multitudinaris on no es puguin garantir mesures de prevenció, i garantir la disponibilitat d’hotels i altres recintes per a la correcta realització de quarantenes. Aquestes són algunes de les mesures que la ponència d’alertes –un dels grup d’experts que assessora el Govern en la pandèmia– recomana posar en marxa per aturar la cinquena onada, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. L’actual repunt dels contagis afecta, bàsicament, la població més jove i no vacunada. L’Executiu, de moment, no contempla implementar a tot Espanya mesures addicionals de les que ja estan en vigor.

En la reunió que han mantingut avui, els especialistes han manifestat la necessitat de «prendre mesures urgents per mitigar l’augment exponencial de casos que estan passant a Espanya», on la incidència acumulada s’ha disparat fins als 225 casos per 100.000 habitants, una xifra que s’ha de prendre amb precaució perquè els contagis s’estan produint entre la població més jove, els símptomes de la qual són més lleus i no s’està produint el col·lapse hospitalari de les altres onades. La vacunació té velocitat de creuer: el 56% de la població ja té almenys una dosi del sèrum i més del 40% ha sigut injectada amb la pauta completa. 

Notícies relacionades

A més de tancar l’oci nocturn, una mesura que ja ha pres Catalunya i Cantàbria, i valorar la limitació de la mobilitat en horari nocturn (Castella i Lleó és l’única autonomia que s’ha mostrat partidària d’implementar un nou toc de queda), la ponència també afirma que seria favorable limitar l’horari nocturn als interiors d’aquells establiments en els quals no es pugui garantir el compliment de les mesures de prevenció. Realitzar cribratges entre els joves i reforçar els equips de rastrejadors tant en salut pública com en l’atenció primària són les altres dues recomanacions de la ponència, les conclusions de la qual va avançar ‘El Mundo’.

El Ministeri de Sanitat ja té a sobre la taula les mesures proposades pels experts. Ara, el Govern i les comunitats autònomes –que es reuneixen cada dimecres en el Consell Interterritorial– hauran de decidir què fer. De moment, Sánchez acaba de descartar noves mesures a tot Espanya per frenar la nova onada. El cap de l’Executiu va remarcar des de Tallinn (Estònia) que el menú de restriccions que poden acordar les comunitats amb Sanitat és suficient i no fa falta el toc de queda.

Temes:

Coronavirus