Protecció completa

¿Quants dies es necessiten per tenir la immunitat després de la segona dosi de la vacuna?

  • Més del 40% de la població espanyola té completada la pauta de vacunació contra la Covid

¿Quants dies es necessiten per tenir la immunitat després de la segona dosi de la vacuna?

EFE/Biel Aliño

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ritme de vacunació a Espanya avança a bon ritme: ja hi ha més d’un 40% d’espanyols que tenen la pauta de vacunació completa –cosa que suposa més de 18 milions de ciutadans– i el 54,7% de la població amb una dosi administrada. Davant aquest panorama, sorgeix el primer dubte: ¿quan quedo completament immunitzat? Segons l’última actualització del document d’Estratègia de vacunació davant la Covid-19, feta pel Ministeri de Salut el 22 de juny, la immunitat completa dependrà de la vacuna administrada.

¿Quan s’arriba a la total immunitat de les quatre vacunes aprovades per la Unió Europea?

La vacuna Pfizer/BioNTech, la primera aprovada per l’Agència Europea del Medicament (EMA), té una eficàcia del 94,6% després de la segona dosi. Aquesta vacuna s’administra a partir dels 12 anys i és la més ràpida a generar una immunitat total. A partir de la segona dosi, s’aconseguirà la immunitat als 7 dies. No obstant, els més grans de 60 anys vacunats amb les dues dosis d’AstraZeneca i els de més de 18 vacunats amb les dues dosis de Modernaaconseguiran una total immunitat a partir dels 14 dies d’haver completat la pauta de vacunació. L’eficàcia d’aquestes vacunes és del 80% i el 93,6%, respectivament. Finalment, la de Janssen, que s’administra als majors de 18, és l’única vacuna que només requereix una sola dosi per completar la pauta de vacunació. La seva eficàcia davant la Covid-19 és del 76,7% als 14 dies de la vacunació. Tot i que als 28 dies de la vacunació s’arribarà al 85,4% de protecció.

¿Quan arriben a la immunitat total els vacunats amb una primera dosi d’AstraZeneca i una segona de Pfizer o Moderna?

La immunitat de les persones que hagin completat la pauta de vacunació amb una combinació d’una primera dosi d’AstraZeneca i una segona de Pfizer o Moderna, dependrà d’aquesta última. En el cas de Pfizer, serà de 7 dies i en el cas de Moderna, de 14.

¿Quan arriben a la immunitat total els que han passat la Covid-19?

Les persones que hagin passat la Covid-19 només rebran una dosi i seran vacunades als sis mesos. Així mateix, arribaran a una immunitat total depenent de la vacuna administrada. En el cas de la d’AstraZeneca o Moderna, serà als 14 dies i en el cas de la de Pfizer/BioNTech, serà als 7.