Immunització

L’assaig clínic espanyol conclou que combinar les dosis d’AstraZeneca i Pfizer és «eficaç i segur»

  • La Comissió de Salut Pública analitzarà els resultats de l’estudi Combivacs i els d’estudis observacionals d’altres països per decidir si convé combinar fàrmacs

El Colegio de Médicos considera inseguro que a los inmunizados con AstraZeneca se les ponga otra vacuna

El Colegio de Médicos considera inseguro que a los inmunizados con AstraZeneca se les ponga otra vacuna

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

L’estudi clínic realitzat per l’Institut de Salut Carlos III, en què han participat 600 voluntaris en cinc hospitals, ha conclòs que si s’administra una segona dosi de Pfizer als vacunats menors de 60 anys amb AstraZeneca es genera una resposta immune important i segura, sense que es produeixin símptomes greus ni que generin hospitalització. És «eficaç i segur», ha conclòs Jesús Antonio Frías, coordinador de la Xarxa de Recerca Clínica de l’ISCIII (SCREN), cap de Servei de Farmacologia Clínica, Hospital La Paz, a Madrid.

La investigació, anomenada ‘Combivacs’, va ser posada en marxa per tenir més evidències científiques que sustentin la decisió sobre què s’ha de fer amb els més de 2 milions de persones menors de 60 anys i que han rebut una primera dosi d’AstraZeneca, després de la decisió de suspendre la vacunació en aquest col·lectiu a causa dels casos rars de trombosi detectats.

Precisament, la Comissió de Salut Pública, que reuneix els tècnics en aquesta matèria de les autonomies i del Ministeri de Sanitat, decidirà aquesta tarda, partint d’aquesta investigació i els estudis observacionals de països on s’està subministrant una segona dosi de Pfizer, què s’ha de fer amb aquestes persones, si se’ls administra finalment una dosi combinada o, al contrari, s’opta perquè es completi la pauta amb AstraZeneca. 

De fet, en un estudi difós la setmana passada a la revista ‘The Lancet’, els experts de la Universitat d’Oxford apunten que alternar dosis de diferents vacunes contra la Covid-19 provoca reaccions lleus i moderades més freqüents que amb dues injeccions del mateix preparat.

Amb tota l’evidència recopilada fins ara, la Comissió de Salut Pública tractarà aquesta tarda de donar per fi una resposta als gairebé dos milions d’espanyols menors de 60 anys vacunats en primera instància amb Vaxzevria (nom comercial d’AstraZeneca) que actualment no saben com completaran la seva pauta.

El 30 d’abril, la Comissió va acordar ampliar a 16 setmanes l’interval entre dosis per a aquest grup –no per als més grans de 60–, tot i que el recomanat per l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) és que es respecti la pauta de 12 setmanes, que és, a més, la que contempla el mateix prospecte del fàrmac. La Comissió va preferir llavors recopilar més evidències científiques que garanteixin la seguretat de la vacunació amb el sèrum anglosuec en aquest grup d’edat, en què es va desaconsellar el seu ús al confirmar-se el vincle amb uns casos molt inusuals de trombes associats a trombocitopènia. Part d’aquesta evidència serà la que aportarà CombiVacs, al qual el Ministeri de Sanitat ha preferit esperar per prendre una decisió: «La meva opinió com a ministra és esperar als resultats de l’assaig clínic», va afirmar Carolina Darias després de conèixer-se que s’ampliaria la pauta a 16 setmanes.

Notícies relacionades

No obstant, aquesta alternativa, i el fet d’haver prolongat la incertesa de tantes persones, ha comptat amb el rebuig frontal de diverses comunitats. Una és Madrid, que des del principi ha defensat que la segona dosi ha de ser d’AstraZeneca; així ho va reiterar divendres el viceconseller de Salut Pública i Pla Covid-19, Antonio Zapatero, que va afegir que si Sanitat no prenia una decisió aviat, Madrid completaria la pauta amb aquesta mateixa vacuna als qui ho demanessin voluntàriament. De la mateixa opinió és Andalusia, que aquesta tarda insistirà que aquesta és la millor opció; ja el dia 13 el president, Juanma Moreno, va dir que al seu govern no «li tremolaran les cames» a l’hora de decidir sobre la segona dosi voluntària de la vacuna AstraZeneca, «perquè no poden estar eternament esperant». Igualment, Galícia aposta per donar una segona punxada de Vaxzevria als menors de 60 anys que ja tenen una primera dosi posada, tal com va reiterar diumenge la directora general de Salut Pública de la Xunta, Carmen Durán. I Catalunya, que sempre ha defensat que AstraZeneca no tingués ni tan sols límit d’edat, també s’ha posicionat diverses vegades a favor d’acabar d’immunitzar els menors de 60 amb aquesta mateixa marca.

L’ajornament continu de la decisió de la segona dosi de Vaxzevria ha aixecat també crítiques, perquè a la pràctica suposa tenir milers de vacunes a les neveres sense fer servir. Així, el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, creu que aquesta ha sigut una de les raons per la qual el ritme de vacunació regional està entre els últims del país, ja que els seus congeladors emmagatzemen avui 62.000 dosis d’AstraZeneca i, com que actualment només es poden inocular al grup d’edat de 60 a 69 anys, veu difícil acabar amb aquest estoc. Múrcia va demanar ahir al ministeri que doni a conèixer el criteri de repartiment de les diferents marques de vacunes al descobrir «amb una simple regla de tres» que els n’arriben més de Vaxzevria en proporció amb altres autonomies. No ha sigut l’única, ja que la setmana passada Astúries va plantejar al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut un ajust de la distribució de vacunes per agilitar la inoculació de les persones de 60 a 69 anys, a causa que hi ha comunitats amb dosis sobrants d’AstraZeneca, al tenir poca població d’aquesta edat.