Lluita anti-Covid-19

Les quatre vacunes autoritzades a Europa són efectives contra la variant delta

  • L’EMA demana als governs que accelerin la vacunació entre la gent gran i persones vulnerables

  • La decisió sobre l’autorització de la vacuna de Moderna en adolescents arribarà a finals de juliol

BARCELONA 16 04 2021  SOCIEDAD AstraZeneca COVID-19  Vacuna Vacunas vacunacion AstraZeneca Centro de vacunacion instalado en el la facultad de Geografia e Historia de la Universitat de Barcelona   barrio del Raval Fotografia de JOAN CORTADELLAS

BARCELONA 16 04 2021 SOCIEDAD AstraZeneca COVID-19 Vacuna Vacunas vacunacion AstraZeneca Centro de vacunacion instalado en el la facultad de Geografia e Historia de la Universitat de Barcelona barrio del Raval Fotografia de JOAN CORTADELLAS / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Les quatre vacunes contra la Covid-19 autoritzades fins ara per l’Agència Europea del Medicament (EMA en les seves sigles en anglès) –Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson&Johnson– protegeixen contra totes les variants de coronavirus que circulen a la Unió Europea. Segons el director de l’estratègia de vacunes de l’EMA, Marco Cavaleri, les primeres dades reals disponibles suggereixen que la pauta completa també protegeix contra la variant delta, que es propaga amb extremada rapidesa, mentre que les dades de laboratori mostren que anticossos produïts per les vacunes aprovades també neutralitzen aquesta variant.

Per això, Cavaleri ha demanat a tots els governs europeus que accelerin la vacunació i mantinguin les mesures de salut pública contra el virus. «És important garantir que les persones grans i vulnerables completin la vacunació com més aviat millor perquè estiguin protegits en vista de la propagació de la variant delta», ha afirmat conscient de la «preocupació» que genera aquesta variant. El regulador europeu també ha demanat als fabricants que investiguin si les seves vacunes funcionen contra les noves variants emergents del virus i està en contacte amb els laboratoris sobre la possible administració d’una dosi de reforç per determinar el millor calendari i la millor estratègia. 

Dosi de reforç en l’aire

En aquest moment, no obstant, «no està clar si serà necessària una dosi de reforç perquè les vacunes contra la Covid-19 mantinguin la seva protecció», ha dit Cavaleri, que ha explicat que l’agència revisarà les dades de seguretat i la resposta immunològica en persones que han rebut la tercera dosi i la segona en el cas de l’antídot monodosi de Johnson&Johnson. Amb tot, en els pròxims mesos podrien sorgir noves variants, d’aquí la importància de mantenir una «estreta vigilància» i fer un seguiment a l’eficàcia de les vacunes aprovades.

Quant a l’ús de vacunes diferents en l’estratègia d’immunització, per exemple l’administració d’una primera dosi d’AstraZeneca i una segona de Pfizer com ha passat a Espanya, l’EMA encara no està en disposició de fer «una recomanació definitiva» tot i que els estudis provisionals a Espanya, Alemanya i el Regne Unit mostren «una bona resposta immune i cap preocupació per la seguretat» i històricament ha tingut èxit amb altres vacunes.

Notícies relacionades

L’EMA també ha confirmat que es manté el calendari i que espera concloure l’examen sobre l’ús de la vacuna Moderna en adolescents d’entre 12 i 17 anys «a finals de juliol». En cas d’autoritzar-se, es convertirà en el segon antídot, després del de Pfizer/BioNTech, a rebre llum verda per als menors. L’agència també ha confirmat aquest dijous que continuarà avaluant les dades de la vacuna desenvolupada pel laboratori alemany CureVac, l’efectivitat de la qual es limita al 48%.

Precisament aquest divendres, la farmacèutica Johnson & Johnson ha fet públics uns estudis en què es demostra l’eficàcia de la seva vacuna contra la variant delta.