Pandèmia de Covid-19

Catalunya estudia obrir al més aviat possible la vacunació per al grup de 16 a 29 anys

L’augment de la incidència entre els joves posa el focus en la urgència d’immunitzar-los com a franja única

Salut segueix 1.200 contactes estrets dels estudiants contagiats en els viatges a Mallorca, Menorca i Tenerife

Catalunya estudia obrir al més aviat possible la vacunació per al grup de 16 a 29 anys
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya estudia obrir la vacunació contra la Covid-19 per al grup d’entre 16 i 29 anys al més aviat possible, segons ha explicat aquest dilluns la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. L’augment de la incidència del virus entre els menors de 40 anys, és a dir, els no vacunats, i especialment entre els menors de 29 anys, ha posat el focus en la necessitat que la vacuna arribi ràpidament als joves. A més, d’haver-hi aquesta franja única, Salut decidirà també si la vacunació serà a partir dels 16 o dels 12 anys.

«La idea és anar avançant molt ràpid. Fins ara hem decidit obrir la vacunació per grups de cinc anys per no col·lapsar la web. Però el grup d’entre 16 i 29 anys és molt homogeni, amb prou feines hi ha casos en ucis, possiblement el més lògic és obrir-lo d’una manera única», ha afirmat la metge de família. Tot i així, ha precisat que es tracta d’una opció que s’està «estudiant» i que Salut encara està veient quina resposta està tenint la vacuna en el grup de 30 a 34 anys, que pot demanar cita des d’aquest dilluns.

A més, la secretària de Salut Pública ha descartat que els brots que s’estan produint entre els joves estiguin relacionats amb l’obertura de l’oci nocturn. També ha destacat que la majoria d’ells estan fent «un bon seguiment» de les mesures de prevenció.

4 milions vacunats

Catalunya ha arribat aquest dilluns als quatre milions de persones vacunades contra la Covid-19. Per un error a la web dadescovid.cat, Salut no ha pogut actualitzar les vacunes administrades aquest cap de setmana, però el càlcul és que, a data d’aquest dilluns, uns quatre milions de catalans tenen almenys una dosi.

«Ahir va fer sis mesos que va començar la campanya de vacunació. Arribar en aquest temps als quatre milions de vacunats és una gran xifra. Veiem com ha baixat la xifra d’afectats, d’hospitalitzats i d’ingressats en ucis», ha destacat Cabezas, qui a més ha tornat a posar en relleu el paper i l’esforç dels treballadors sanitaris.

Brots en viatges de fi de curs

Cabezas ha descartat que els brots que s’estan produint entre els joves estiguin relacionats amb l’obertura de l’oci nocturn. També ha destacat que la majoria d’ells estan fent «un bon seguiment» de les mesures de prevenció.

La Conselleria de Salut està fent el seguiment de 1.200 contactes estrets dels estudiants catalans contagiats en viatges de fi de curs a Mallorca, Menorca i Tenerife entre l’11 i el 20 de juny. Són casos «lleus o asimptomàtics» i cap d’ells és a l’hospital.

En total, en els viatges a Mallorca s’han identificat 132 casos positius, 70 dels quals corresponen a Barcelona ciutat, 54 a la regió sanitària de la Catalunya Central i vuit positius més en altres territoris.

Quant als contactes estrets, n’hi ha un total de 560, dels quals 204 són a Barcelona ciutat, 310 a la Catalunya Central i 46 a altres territoris. Aquesta reducció de contactes estrets és a causa que alguns han sigut positius.

Notícies relacionades

Sobre els brots relacionats amb els viatges a Menorca, hi ha 69 casos positius a Barcelona i 262 contactes estrets, així com set casos positius i 30 contactes estrets a l’àrea metropolitana nord de Barcelona. A Tenerife es van detectar un total de 34 casos positius i 287 contactes estrets.

El nombre total de casos i de contactes estrets posa de manifest l’elevada activitat de seguiment i investigació que han assumit aquests dies els serveis de vigilància. El cap de setmana, Salut va fer unes 4.800 trucades, que van suposar la realització de 2.145 tests diagnòstics.