Estratègia d’immunització

Gairebé quatre milions d’espanyols ja tenen les dues dosis contra la Covid-19

«Lluny de retardar-se, la vacunació es pot accelerar perquè algunes farmacèutiques estan entregant més vacunes del previst», diu Simón

Gairebé quatre milions d’espanyols ja tenen les dues dosis contra la Covid-19
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Un total de 3.947.465 espanyols ja tenen les dues dosis de la vacuna contra la Covid-19, la pauta completa. Això representa un 9,8% de la població. És un percentatge que augmenta si es compten només les primeres dosis. Així, el 100% dels més grans de 80 anys, el 64,5% del col·lectiu d’entre 70 i 79 anys i més del 45% del col·lectiu d’entre 60 i 69 anys ja tenen la primera vacuna. Espanya ha distribuït un total de 15.435.285 dosis de les vacunes contra la Covid de Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca i n’ha administrat 14.715.931.

«Hem arribat gairebé als quatre milions de vacunats amb dues dosis», ha celebrat aquest dilluns en roda de premsa el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón. Malgrat que algunes farmacèutiques han tingut un retrocés en l’entrega de dosis, d’altres han accelerat les seves entregues, amb la qual cosa la vacunació a Espanya, «lluny de retardar-se, fins i tot pot accelerar-se». «AstraZeneca no està complint les entregues i això tindrà repercussió, però d’altres n’estan donant més del previst».

En paral·lel a la vacunació, Espanya ha sumat aquest cap de setmana 19.852 nous contagis i 147 morts. La incidència acumulada en 14 dies se situa en 235,9 casos per 100.000 habitants (quatre dècimes més) i la pressió a les ucis en el 23,5% (un 1,7% més), amb set comunitats en risc extrem per alta ocupació (més del 25%), encapçalades per Madrid (45,3%), el País Basc (39,5%) i La Rioja (39,5%).

«Són xifres que ens conviden a pensar que l’epidèmia no ens portarà a situacions com les primeres onades», ha aclarit Simón. «Però això –ha matisat– encara no es notarà a les ucis. Als màxims d’ingressos a les ucis s’arribaran a mitjans de la setmana que ve, amb variabilitat entre comunitats autònomes».

Edat mitjana de morts

L’epidemiòleg ha destacat que, amb la vacunació, l’edat mitjana dels morts per Covid-19 està baixant. Si en la primera onada va ser de 82 anys, ara és de 79 anys. «L’evolució ens mostra molts signes d’esperança», ha dit.

Notícies relacionades

Sobre la situació de l’Índia, que està notificant 300.000 casos diaris, l’epidemiòleg ha respost a preguntes dels periodistes que «Espanya no té vols directes amb l’Índia, per la qual cosa no pot prohibir-los». Quant a la nova variant associada a aquest país, ha explicat que, de moment, no hi ha informació que precisi que comporta «més risc». «Si es prenen mesures quant als viatges [per exemple, prohibir l’entrada de ciutadans del país a Espanya] no estaran associades a la variant, sinó al volum altíssim de contagis», ha respost Simón als periodistes.

De moment, Espanya encara no ha decidit què fer amb els menors de de 60 anys als quals es va vacunar amb la primera dosi d’AstraZeneca. «La segona dosi es posa a les 12 setmanes, així que de moment podem esperar», ha dit Simón. «Hi ha estudis que diuen que el risc d’una segona dosi amb una altra vacuna és mínim, però encara no hi ha proves concloents. La ponència de vacunes és qui ha de prendre aquestes decisions», ha afegit.