Immunització

La llet materna de les mares vacunades amb Pfizer podria protegir de la Covid-19 els seus nadons

Dos estudis de Sant Joan de Déu i de la Universitat de Washington demostren que la llet d’aquestes lactants té anticossos que després recobreixen la boca i coll dels nens

La llet materna de les mares vacunades amb Pfizer podria protegir de la Covid-19 els seus nadons
3
Es llegeix en minuts

Dos estudis, un del Parc Sanitari Sant Joan de Déu (Barcelona) i un altre de la Universitat de Washington a St. Louis (EUA), defensen que la llet materna de mares que han sigut vacunades contra la Covid-19 també protegeix del virus els seus nadons. No obstant, tots dos estan limitats per la petita quantitat de participants.

L’estudi ‘LacCOVID’ de l’Hospital de Sant Boi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha demostrat l’existència d’anticossos específics contra el SARS-CoV-2 en llet i en sang de dones lactants que han sigut vacunades amb Pfizer-BioNTech. El treball va començar al febrer amb el guiatge d’Erika Esteve, una professional de Sant Joan de Déu i mare lactant d’un nadó que es volia vacunar. En aquell moment, va constatar el buit d’informació sobre la vacunació en aquest grup de població: això va ser el que va acabar impulsant la recerca.

En l’estudi, anomenat ‘LacCOVID’, han participat un total de 32 professionals de les quals s’ha analitzat la llet materna en tres moments diferents del procés de vacunació, a través dels quals s’ha confirmat l’increment dels anticossos.

Els resultats de l’estudi «encoratgen totes les dones lactants que estiguin donant el pit a vacunar-se amb les vacunes basades en ARNm sense interrompre la lactància», diuen els coordinadors del treball, Erika Esteve i Vicens Díaz de Brito. De moment, ja s’han publicat els resultats de 18 de les 32 participants en l’estudi, que ara continua fins a completar el seguiment de totes les participants.

L’estudi dels EUA

A més, una nova investigació de la Facultat de Medicina de la Universitat de Washington a St. Louis (EUA) ha posat de manifest que les mares lactants que reben la vacuna de Pfizer contra la Covid-19 poden transmetre anticossos protectors als seus nadons a través de la llet materna durant, almenys, 80 dies després de la vacunació.

«El nostre estudi va mostrar un gran augment dels anticossos contra el virus en la llet materna a les dues setmanes després de la primera injecció, i aquesta resposta es va mantenir durant el curs del nostre estudi, que va durar gairebé tres mesos. Els nivells d’anticossos encara eren alts al final de l’estudi, per la qual cosa és probable que la protecció s’estengui encara més», han afirmat els experts.

Basat en el petit estudi, que va involucrar cinc mares que van proporcionar mostres de llet materna congelada després de rebre la vacuna contra el coronavirus Pfizer-BioNTech de dues dosis, la recerca proporciona algunes de les primeres proves revisades per experts que la lactància materna confereix una resposta immune duradora en la lactància.

«Sabem que aquest tipus d’anticossos recobreixen la boca i el coll dels nadons i els protegeixen contra les malalties quan un nadó pren llet materna. Per tant, vacunar-se durant la lactància no només protegeix la mare, sinó que també podria protegir el nadó durant mesos», han afirmat els experts, el treball dels quals ha sigut publicat en l’‘American Journal of Obstetrics and Gynecology’.

Anticossos

Si bé una altra investigació recent ha demostrat que les vacunes Covid-19 generen anticossos que es transmeten als lactants a través de la llet materna, es creu que aquest és el primer estudi que rastreja nivells específics d’aquests anticossos en la llet materna durant un període de temps prolongat.

Els nadons de les dones incloses en l’estudi tenien edats compreses entre un mes i 24 mesos. Per mesurar la resposta immune en la llet materna, els investigadors van monitorar els nivells de les immunoglobulines IgA i IgG, que són anticossos desplegats pel sistema immunològic per combatre les infeccions en els nadons.

Notícies relacionades

Les troballes confirmen que la llet materna conté nivells elevats d’anticossos IgA i IgG immediatament després de la primera dosi de vacunació, i que els dos anticossos arriben a nivells immunosignificatius en els 14 a 20 dies posteriors a la primera vacunació en tots els participants.

«El nostre estudi està limitat per una petita quantitat de participants, però les troballes ofereixen notícies encoratjadores sobre el benefici immunològic potencial per als nadons que alleten després de la vacunació. El nostre article és el primer que ha demostrat que els anticossos Covid-19 persisteixen en la llet materna mesos després de la vacunació de la mare», han afirmat els experts.