Pandèmia de Covid-19

Salut alerta de l’abús de les mascaretes de tela

  • «No és per evitar una sanció ni un tema estètic: ha de complir la normativa», recorda Jacobo Mendioroz

  • Alemanya fa obligatòria les FFP2, però l’OMS defensa que les de tela són eficaces amb les noves variants del virus

4
Es llegeix en minuts

Preocupació per l’ús de la mascareta que fa la població a Catalunya. «Ens estem plantejant donar unes recomanacions més clares. Em preocupa veure mascaretes de roba i de dissenys més macos però que no compleixen la seva funció», ha dit aquest dilluns en roda de premsa el director de la Unitat de Seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz.

Segons l’epidemiòleg, l’ús de la mascareta «s’ha anat relaxant» i ha recordat que la seva utilització no és per «evitar una sanció ni un tema estètic», sinó que «ha de complir les normes». Aquest, ha dit, és un dels temes en què la Conselleria de Salut es planteja «insistir».

Les FFP2, obligatòries a Alemanya

La decisió d’Alemanya d’acordar l’ús obligatori de mascaretes FFP2 al transport públic i comerços i el consell de França de no utilitzar les fetes a casa davant la noves variants de la Covid-19 ha obert de nou el debat sobre l’eficàcia dels diferents tipus que hi ha al mercat.

A França, l’Alt Consell de la Salut ha alertat que les mascaretes fetes a casa, però també les fabricades que no garanteixen un filtrat superior al 90, són insuficients davant els nivells de contagis més grans que han posat en evidència algunes de les soques noves, com la que ha proliferat al Regne Unit.

Aquest risc ha mogut així mateix la cancellera alemanya, Angela Merkel, i els líders regionals a imposar l’ús obligatori de mascaretes quirúrgiques o FFP2 en transport públic, comerços i oficis religiosos.

A Espanya, la recomanació general de Sanitat és mascareta higiènica per a la població sana (excepte menors de 3 anys i persones amb dificultat respiratòria) i quirúrgica, per a infectats i contactes estrets.

La protecció es pot aconseguir «amb diferents tipus de mascaretes o combinacions», va explicar ahir el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón: la FFP3 és «la més eficaç» quan una persona vol protegir-se a si mateixa i la FFP2, «una mica menys eficaç, però altament eficaç, de sobres si es manté tota la resta de mesures» de protecció.

L’epidemiòleg va destacar no obstant que «si dues persones es troben en la mateixa habitació i totes dues porten mascareta, ja sigui FFP2 o quirúrgica, l’efecte es multiplica».

Segons el seu parer, i davant el debat obert per altres països europeus, és «assenyat» aprovar l’ús de FFP2 obligatori per a sanitaris i «discutible» per a tota la població, «sempre que tots portem la protecció».

A Extremadura, les autoritats educatives han determinat que els professors portin FFP2 en els primers 14 dies des de l’inici de les classes.

Consum també desaconsella l’ús de les FFP2 a la població en general i les recomana per a professionals en contacte amb el virus i col·lectius vulnerables sota prescripció mèdica. 

En tots els casos, cal mirar l’etiquetatge per comprovar les especificacions UNE (en les higièniques) o el marcatge CE, seguit de quatre números (a la resta).

Amb la intenció d’intentar resoldre els dubtes, aquests són els tipus de mascaretes que hi ha i les seves diferències:

HIGIÈNIQUES (es compren a qualsevol establiment i són les més barates): per a persones sanes i sense contacte amb la Covid-19. Tenen una cap o diverses i poden ser reutilitzables o d’un sol ús.

QUIRÚRGIQUES (habitualment només en farmàcies): per a contagiats, amb símptomes o sense. S’utilitzen en ambients clínics i limiten la transmissió d’agents infecciosos al filtrar l’aire exhalat (a l’esternudar, tossir o parlar).

TIPUS epi: FFP1, FFP2 i FFP3 (farmàcies i establiments especialitzats): per a persones en contacte amb el virus i grups vulnerables sota prescripció mèdica. Creen una barrera entre un risc potencial i l’usuari, filtrant l’aire inhalat i evitant l’entrada de partícules contaminants.

INFANTS: a partir dels tres anys i sense contacte amb el coronavirus, hi ha mascaretes higièniques de diferents talles, fins als 12 anys. 

Les de tela, eficaces segons l’OMS

Les mascaretes de tela continuen sent eficaces, fins i tot contra les noves variants del coronavirus, perquè el mode de transmissió és el mateix, va afirmar aquest divendres l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que no preveu canviar les seves recomanacions.

«Totes les persones de menys de 60 anys que no tinguin problemes de salut particulars poden utilitzar les mascaretes de tela, no quirúrgiques», va afirmar la responsable de la gestió de la pandèmia en l’OMS, Maria Van Kerkhove.

«A les zones on el virus circula, cal portar posada la mascareta quan les persones estan amuntegades i és impossible que es trobin a almenys un metre de distància les unes de les altres, i també en habitacions amb poca o mala ventilació», va afegir en roda de premsa.

Alemanya i Àustria acaben d’imposar mascaretes mèdiques (quirúrgiques o FFP2) als comerços i transports.

El Govern francès demana que es deixin d’utilitzar algunes mascaretes de tela, com les fabricades a casa, perquè es creu que no filtren prou davant l’aparició de noves variants més contagioses del coronavirus.

Notícies relacionades

«Els països són lliures de prendre les mesures que considerin necessàries», va afirmar Maria Van Kerkhove.

Però, fins i tot amb variants que poden ser més contagioses, «no hi ha cap indici que suggereixi que el mode de transmissió hagi canviat», va explicar. Per això «en aquesta fase no tenim la intenció de canviar» les recomanacions vigents.