Tercera onada de coronavirus

Catalunya demana tallar les comunicacions amb el Regne Unit

Salut «no té constància» que hi hagi casos de la nova soca al territori, però expressa la seva «preocupació»

19 11 2020 Un trabajador sanitario protegido en la Unidad de Cuidados Intensivos -UCI- del Hospital del Mar  en Barcelona  Catalunya (Espana)  a 19 de noviembre de 2020  Ahora que la region pasa por la segunda ola de la pandemia  Cataluna confirma que a dia de hoy en la red de unidades de cuidados intensivos (UCI) hay un total de 539 pacientes ingresados  14 menos que en el balance anterior  Asimismo  Catalunya ha confirmado 327 517 casos acumulados de coronavirus   SALUD   David Zorrakino - Europa Press

19 11 2020 Un trabajador sanitario protegido en la Unidad de Cuidados Intensivos -UCI- del Hospital del Mar en Barcelona Catalunya (Espana) a 19 de noviembre de 2020 Ahora que la region pasa por la segunda ola de la pandemia Cataluna confirma que a dia de hoy en la red de unidades de cuidados intensivos (UCI) hay un total de 539 pacientes ingresados 14 menos que en el balance anterior Asimismo Catalunya ha confirmado 327 517 casos acumulados de coronavirus SALUD David Zorrakino - Europa Press / David Zorrakino - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha apressat aquest dilluns el Govern central a tallar les comunicacions amb el Regne Unit, sense necessitat d’esperar a tenir certeses sobre la perillositat de la nova soca de coronavirus. «Perquè després no ens hàgim de penedir», ha dit Vergés. Segons ella, la posició del Govern és de «màxima prudència» i de «tallar comunicacions» ja amb el Regne Unit.

En una roda de premsa per valorar la situació epidemiològica de Catalunya, Vergés ha manifestat «preocupació» per la soca detectada al Regne Unit, que sembla més contagiosa. De moment, no es té constància que hi hagi casos ja a Catalunya, tot i que no es pot garantir, perquè no hi ha «una certesa absoluta». Segons Vergés, els laboratoris catalans estan intensificant els treballs microbiològics per buscar aquesta nova soca del coronavirus.

Davant la «incertesa» que genera la nova soca, Vergés ha demanat no esperar a tenir-ne més coneixement per «tallar comunicacions amb el Regne Unit» i «disminuir riscos».

Les xifres, millors de l’esperat

Catalunya ha registrat aquest dilluns 954 nous positius i 40 noves morts. A més, segueixen alts indicadors com la velocitat de transmissió (que està en els 1,52 punts, una centèsima menys que el dia anterior) i el risc de rebrot (en 366 punts). I també continua el seu ascens la pressió hospitalària: aquest dilluns hi havia 1.623 persones amb Covid ingressades a tot el territori, de les quals 363 estaven a l’uci. Ja estan ocupades els 80% de totes les ucis de Catalunya, ha dit Vergés.

Notícies relacionades

Tot i així, el director de la Unitat de Seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha dit que el territori «no està tenint una pujada tan gran com s’esperava inicialment». «Però és molt important que no ens relaxem», ha afegit. La positivitat (el nombre de persones que dona positiu per coronavirus en les proves) està en el 4,94%, una bona xifra, ja que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) té fixat un llindar del 5% com un dels criteris que la pandèmia està controlada.

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha dit que el Govern hauria d’haver limitat més la mobilitat durant el pont de la Constitució, que va fer augmentar la interacció social i els contagis. «Vista la mobilitat que hi va haver a Barcelona és evident que s’hauria pogut intentar reduir. Faig autocrítica: hauria sigut més encertat allargar el cap de setmana fins dimecres en comptes de fins dilluns», ha reconegut Sàmper.