Entrevista amb Sergio Delgado

«Obrin un pam les finestres del menjador aquest Nadal»

  • El subdirector del Procicat fa una crida a valorar la importància dels aerosols (la transmissió aèria dels virus) en la propagació de la Covid-19
  • Defensa que una bona ventilació d’espais ha de ser una mesura complementària a la mascareta, higiene de mans i distància física
BARCELONA 15 12 2020  Sergio Delgado Molina  Subdirector de Programas en Proteccion Civil  Generalitat de Catalunya   Fotografia de JOAN CORTADELLAS

BARCELONA 15 12 2020 Sergio Delgado Molina Subdirector de Programas en Proteccion Civil Generalitat de Catalunya Fotografia de JOAN CORTADELLAS / JOAN CORTADELLAS

5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Sergio Delgado (Barcelona, 1976), químic de formació, és el subdirector del Pla de Protecció Civilde la Generalitat de Catalunya (Procicat), format per les conselleries de Salut i Interior. Poca gent coneixia el Procicat abans de la Covid-19, però ara sap que és l’organisme que aprova la imposició de restriccions o l’aixecament. Delgado ha estudiat la transmissió aèria del virus mitjançant aerosols, aquelles gotes respiratòries que es queden flotant en l’aire. Segons ell, no n’hi ha prou només amb la mascareta, la higiene de mans i la distància física: és imprescindible una bona ventilació d’espais, ja siguin públics o privats.

Expliqui gràficament què són els aerosols. Tot i que soni escatològic, és com olorar l’alè a una altra persona: són les partícules de l’altre que t’arriben al nas. Quan parlem, cridem, cantem, fem exercici físic..., estem emetent petites partícules de saliva. La majoria són prou petites com per mantenir-se en l’aire i no caure. Ara mateix, mentre estem aquí parlant, anem deixant aerosols que queden en l’aire. Si tinguéssim la malaltia algun dels dos –tot i que fóssim asimptomàtics– i estiguéssim sense mascareta, l’altre podria contagiar-se, però també les persones que vinguessin després.

Segons els seus estudis, ¿quina és la importància dels aerosols? Els aerosols han sigut, fins ara, un element poc important en aquesta pandèmia; no han centrat ni el debat del coronavirus, ni l’estratègia que cal seguir. En gran manera, perquè l’Organització Mundial de la Salut (OMS), fins ara, no qualificava la Covid-19 com una malaltia transmesa principalment per aerosols, sinó que parlava molt del contagi a través de superfícies o per les partícules de saliva que arriben directes a les vies respiratòries de l’altre.

Però... Fa mesos que un corrent investigador –entre el qual hi ha experts espanyols com el professor José Luis Jiménez, de la Universitat de Colorado–, que ha fet un informe amb el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) per al Ministeri de Ciència, va arribar a la conclusió que en la Covid-19 els aerosols tenen una importància capital.

Quan estàs en un espai tancat amb més gent, sense ventilació i sense mascareta, tens un alt risc de contagi pels aerosols

¿Quant temps aguanten els aerosols? El virus pot estar hores, en un espai tancat, fins a unes vuit hores en suspensió. I aquesta és la via de transmissió que molts científics estan investigant. Els centres de malalties infeccioses de la Unió Europea (UE) i dels EUA i la mateixa OMS ja comencen a parlar de la importància de ventilar. La ventilació és una mesura complementària a les altres, no substitueix la mascareta, la distància física o la higiene de mans. De fet, portar la mascareta és essencial perquè ajuda que els aerosols entrin menys [a les vies respiratòries].

¿Algun país s’ha pres seriosament els aerosols? El Japó. Allà no hi va haver un confinament total com a la majoria d’Europa. I el que els va fer entendre la importància dels aerosols va ser el cas d’aquell creuer en què hi va haver 700 contagiats [el ‘Diamond Princess’, que al febrer va viure un dels primers brots massius de coronavirus al món]. Això els va portar a la conclusió que el que havia passat era un fenomen d’aerosols que, a més, explicaria els casos de supercontagi. Un altre exemple: la vintena de contagis que hi va haver al setembre a la coral de Sallent. Era un espai tancat, on la gent estava sense mascareta, realitzant una activitat en què es produeixen molts aerosols.

¿Ha dit vostè ‘supercontagi’? Sí. No sabem quants contagis de coronavirus es produeixen per aerosols, però sí que un 20% produeixen un 80% de contagis. És a dir, que hi ha uns quants contagis que són molt massius. I els supercontagiadors actuen en aquests entorns, en espais tancats.

O sigui, que els aerosols són la via perquè els supercontagiadors... Actuïn. Els aerosols són les vies de contagi més massives. I, a més, afecten moltes de les activitats que fem tant en l’àmbit públic com en el privat, sobretot en espais amb molta concentració de persones, com els centres comercials o els cines. El perill en aquests espais no és tant el contacte físic –que també–, com el fet de respirar aire que no està ben recirculat. Per això, en l’última resolució del Procicat condicionem l’obertura dels centres comercials i l’augment de l’aforament en la cultura i actes religiosos que garantissin unes bones condicions de ventilació. Això s’aconsegueix amb màquines de ventilació que consisteixen en la captació d’aire de l’exterior i l’expulsió d’aire de l’interior. Insisteixo, al Japó aquesta idea és molt potent; a Europa, menys, i a Espanya i Catalunya, encara menys.

Els aerosols són la via de contagi més massiva. Els supercontagiadors actuen en espais tancats

També és important ventilar a les cases. Sí, sobretot ara per Nadal. En això consisteix la ventilació natural: n’hi ha prou amb obrir un pam dues finestres perquè hi hagi un corrent d’aire, una cosa que és compatible amb la calefacció. Això és important en els àmbits privats. Tot i que nosaltres des d’Interior insistim que no és recomanable tenir trobades amb persones de contacte poc habitual aquest Nadal –sobretot si són vulnerables–, si ho fem, que sigui obrint finestres i utilitzant mascareta el màxim de temps possible. I ventilant bé també abans de l’àpat, buscant l’espai més gran i tenint converses sense cridar. Volem que arribi a tot el món aquest concepte: quan estàs en un espai tancat amb més gent, no hi ha ventilació i a més no portes mascareta, tens un alt risc de contagi pels aerosols.

Notícies relacionades

¿Tenir més en compte els aerosols disminuiria els contagis? Fins i tot quan vam aconseguir reduir el nombre de contagis, hi va haver un sostre que no vam aconseguir trencar. Això vol dir que hem de canviar com fem les coses, perquè si no estarem obrint i tancant fins que hi hagi immunitat poblacional. Creiem fermament que ens falta això: una bona ventilació d’espais domiciliaris, laborals i públics amb concentracions de persones. És el model de les escoles: les conselleries de Salut i Educació van fer una aposta molt forta que funciona molt bé. El nivell de contagi és bastant baix a les escoles, i creiem que és perquè hi ha ventilació [les aules tenen les finestres obertes].

Una última cosa. ¿Per què l’OMS no dona tanta importància a aquesta problemàtica? Nosaltres ho abordem des d’Interior i Protecció Civil amb molta humilitat, qui marca les pautes és l’OMS. Però ens agafem a dues referències: l’OMS ja marca la pauta de ventilació. I els centres de control de malalties també la marquen, i els ministeris de Ciència i Sanitat estan reportant informes sobre això.