Segona onada de coronavirus

Salut desaconsella els tests de farmàcies com a passaport familiar

  • La conselleria adverteix que «s’està alentint» el descens de la pressió assistencial
  • El Liceu seguirà amb un aforament de 500 persones i els centres comercials, tancats, «a l’espera de l’evolució epidemiològica»
  • Catalunya veurà aquesta setmana l’«efecte» de la reobertura de les activitats el 23 de novembre
Realizacion de test en el Recinto Modernista del Hospital de Sant Pau de Barcelona  Catalunya (Espana)  a 1 de diciembre de 2020  El departamento de salud de la Generalitat ha iniciado hoy cribados intensivos de prevencion del COVID-19 en cuatro puntos de Barcelona  uno de ellos el Hospital de Sant Pau de Barcelona (hasta el 15 de diciembre)  con los que se preve hacer 2 000 test de antigenos diarios para la deteccion de personas asintomaticas   01 DICIEMBRE 2020 COVID-19 CORONAVIRUS SALUD TEST  David Oller   Europa Press  01 12 2020

Realizacion de test en el Recinto Modernista del Hospital de Sant Pau de Barcelona Catalunya (Espana) a 1 de diciembre de 2020 El departamento de salud de la Generalitat ha iniciado hoy cribados intensivos de prevencion del COVID-19 en cuatro puntos de Barcelona uno de ellos el Hospital de Sant Pau de Barcelona (hasta el 15 de diciembre) con los que se preve hacer 2 000 test de antigenos diarios para la deteccion de personas asintomaticas 01 DICIEMBRE 2020 COVID-19 CORONAVIRUS SALUD TEST David Oller Europa Press 01 12 2020 / David Oller

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

LaConselleria de Salutde Catalunya ha desaconsellat aquest dilluns l’ús, com a passaport familiar, delstests Covid que aquest dilluns s’han començat a repartir a les farmàcies.És dir, com a garantia, en cas que el resultat sigui negatiu, de poder reunir-se per Nadal. A Catalunya, les apotecaries començaran a vendre aquesta setmana tests PCR d’automostra. «Per ara, des del sistema públic de Salut,no podem recomanar la seva utilització[ni la dels antígens] indiscriminada com a passaport per anar a un dinar de Nadal», ha dit Ramentol.

Ramentol ha matisat que les farmàcies no poden vendre provesd’antígens (el resultat de les quals, en cas de ser positiu, s’ha de confirmar sempre amb una PCR) sense l’aprovació estatal, que queda fora de les seves competències. A més, ha precisat que els antígens són útils, però que s’han d’utilitzar bé, no només a l’hora de prendre la mostra, sinó també sobrequanes poden utilitzar.

Aquest dilluns és elprimer de la pròrroga de 15 diesdel tram 1 de la desescalada, l’avenç de la qual es va paralitzar la setmana passada per l’empitjorament de la pandèmia a Catalunya. Lavelocitat de transmissió (o Rt)s’ha situat aquest dilluns en els 0,99 punts,com diumenge.

«S’està alentint també la baixada de lapressió assistencial»,ha advertit Ramentol, que ha destacat dues «grans estratègies» del Departament: d’una banda els cribratges massius per «buscar nous casos» i, per un altre, el «reforç del rastreig» amb 499 professionals més en aquesta segona onada. També ha explicat que elcompliment de les quarantenes està augmentant: si abans la respectava el 60% de la població, ara ho fa un 74%.

Notícies relacionades

Segons el director de la unitat de seguiment de la Covid-19 de Catalunya,Jacobo Mendioroz,la situació de la pandèmia és «estable», malgrat que la Rt s’acosta al llindar d’1. «D’aquí a divendres, començarem a veure realment l’efecte de l’obertura de les activitats, hi ha un canvi important o no en els contagis», ha dit Mendioroz. Segons ell, gràcies a l’esforç, s’està arribant al final del «traçat dels casos», que permetrà fer anàlisis més precisesd’on s’originen els brots.

Aquesta evolució marcarà, com ha dit el conseller d’Interior,Miquel Sàmper, sibars i restaurants, per exemple, continuaran oberts. O com es desenvoluparà el següent Nadal, malgrat que la Generalitat té un pla específic per a aquestes festes, al marge del pla de desescalada. «Depenem de les dades sanitàries, hem de veure com evoluciona», ha dit. També queda a l’espera l’augment d’aforament d’espais com elLiceu, que, a causa que Catalunya es manté en la fase 1, no pot tenir més de 500 persones al seu interior. Igual que elscentres comercials, que continuen tancats.