MESURES CONTRA LA SEGONA ONADA

Simón adverteix que el confinament domiciliari seria per a tot Espanya

El Govern insisteix a descartar la mesura a curt termini i reclama a les autonomies que apliquin abans les restriccions que estan a la seva mà

Ceuta s'afegeix a les sol·licituds d'Astúries i Melilla, mentre Castella i Lleó demana que Sanitat deixi a les seves mans la decisió

simon-confin / periodico

4
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern va posar aquest dimarts sobre la taula un nou argument per rebutjar les peticions d’algunes comunitats autònomes d’implantar ja el confinament domiciliari als seus territoris. El seu portaveu tècnic per a la pandèmia, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, va advertir que acceptar-lo en una comunitat implicaria acabar implantant-lo a tot Espanya, entre altres raons, «per l’efecte dòmino que suposaria, com ja hem vist que ha ocorregut amb altres mesures».

«És una mesura de gran impacte i que s’ha d’analitzar amb moltíssima prudència», va afegir Simón, que tampoc veu encara raons de col·lapse sanitari que la facin necessària. 

Maneig difícil

Fonts del Ministeri de Sanitat admeten que seria difícil de manejar un tancament no homogeni, per territoris, amb comunitats amb l’economia oberta i altres de veïnes amb l’economia paralitzada. 

A Sanitat es vol evitar tant sí com no un escenari que enfonsaria més l’economia

També recorden que «no està escrit» que, en cas d’entrar en vigor aquesta mesura, siguin els presidents regionals les autoritats delegades, per la qual cosa el ministre, Salvador Illa, podria recuperar el comandament únic del qual va disfrutar en la primera onada si fos necessari.

Però sobretot adverteixen que la mesura no està sobre la taula perquè es confia a evitar tant sí com no un escenari que assestaria una punyalada profunda a l’economia i que, per tant, només s’adoptaria davant una situació extrema. «No hi ha un sol paper ni a la Moncloa ni en al Ministeri on estigui dissenyat», apunten en el cercle d’Illa. I recalquen que les xifres van en sentit contrari, per la baixada de casos a Madrid o l’estabilització que es reflecteix a Catalunya. «No veiem necessari confinar a casa en aquest moment, ni tampoc hi ha un clamor en les comunitats, perquè els números a Astúries tampoc el justifiquen», diuen. A l’equip d’Illa recorden que altres països veïns no van acordar restriccions durant l’estiu, i que les adoptades ara no responen a un aïllament domiciliari tan dur com el que va tenir Espanya a la primavera. 

Consell Interterritorial

Melilla va obrir el foc de les peticions de confinament divendres passat, dilluns s’hi va sumar Astúries, dimarts Ceuta Castella i Lleó ha demanat al Govern que habiliti aquesta possibilitat per si es veu obligada a implantar-la. A totes els ha respost que no el Govern. Les quatre i alguna més portaran la qüestió al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) que se celebra aquest dimecres a la tarda, però el ministre de Sanitat els tornarà a respondre negativament.

La situació d’Espanya és cada vegada més preocupant. La incidència ha escalat aquest dimarts de 521 a 527 casos i diverses comunitats autònomes superen el 40% d’ocupació de les ucis amb malalts de coronavirus amb Melilla al 64%. Sanitat ha registrat 18.699 nous casos i 238 noves morts, una de les xifres més alta de la segona onada. 

ayuso / periodico

Més tancaments de bars

El Govern vol que abans de recórrer al confinament domiciliari, les autonomies no només comprovin l’efecte que han tingut les restriccions previstes en el decret de l’estat d’alarma (toc de queda i confinaments perimetrals) sinó que esgotin els instruments jurídics propis. Catalunya, que va tancar tota l’hostaleria fa dues setmanes, ha alentit el creixement de la corba i, de moment, no es planteja tancar a casa els seus ciutadans.

La incidència escala de 521 a 527 casos i diverses autonomies superen el 40% d’ocupació de les ucis

Altres regions que reclamen la tancada com Castella i Lleó i Astúries no ho han fet fins ara. Totes dues ho executaran a partir d’aquest divendres i aquest dimecres, respectivament. L’Aragó, amb la incidència disparada a 1.119 casos i la meitat de l’ucis ocupades per pacients Covid, ni tan sols ha arribat a tant. Aquest dimarts ha decidit vetar l’activitat no essencial a partir de les 20 hores, però la resta de la jornada manté oberta l’hostaleria.

Calvo va apuntar al dia 9 per decidir

Notícies relacionades

A primera hora del matí, Carmen Calvo havia transmès la sensació que el confinament domiciliari podria ser més a prop del que havia dit dilluns Illa. La vicepresidenta primera, en una entrevista a Canal Sur Radio, va demanar esperar fins al 9 de novembre per veure quin és l’impacte de les mesures que s’han anat adoptant. «No avancem fases», va reclamar. «Intentarem que això [la tancada a casa] no arribi. Serem com sempre contundents i prudents alhora», va afegir.

El Govern ni descarta ni confirma que es puguin adoptar en el futur altres mesures»

María Jesús Montero

Ministra d’Hisenda i portaveu del Govern

En la mateixa línia es va pronunciar la portaveu de l’Executiu. María Jesús Montero va reclamar a les autonomies mesures «contundents» per evitar «confinaments superiors». És a dir, que esgotin el marge que tenen amb l’actual estat d’alarma abans de pujar un esglaó. Però res queda fora del radar. «S’ha de veure quin impacte real tenen les mesures adoptades. El Govern ni descarta ni confirma que es puguin adoptar en el futur altres mesures», va afirmar Montero, que va posar èmfasi en el fet que han de ser també les comunitats les que expressin la seva opinió en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS).