L'EXECUTIU ES REMET TAMBÉ AL CONSELL INTERTERRITORIAL

El Govern ja no descarta el tancament domiciliari però demana esperar el 9-N

«No avancem fases», diu la vicepresidenta Calvo, que recorda que requeriria canviar el decret de l'actual estat d'alarma

La portaveu Montero remarca que no es «descarta» cap escenari, tot i que recorda que la decisió serà compartida amb les autonomies

MADRID, 03/11/2020.- (De izq a der) El ministro de Agricultura, Pesca y Alimentación, Luis Planas; la ministra de Hacienda, María Jesús Montero, y el ministro de Consumo, Alberto Garzón, dan una rueda de prensa tras la reunión semanal del Consejo de Ministros, este martes, en el complejo del Palacio de la Moncloa, en Madrid. EFE/J.J. Guillén

MADRID, 03/11/2020.- (De izq a der) El ministro de Agricultura, Pesca y Alimentación, Luis Planas; la ministra de Hacienda, María Jesús Montero, y el ministro de Consumo, Alberto Garzón, dan una rueda de prensa tras la reunión semanal del Consejo de Ministros, este martes, en el complejo del Palacio de la Moncloa, en Madrid. EFE/J.J. Guillén / J.J. Guillén (EFE)

7
Es llegeix en minuts
Julia Camacho
Julia Camacho

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern rebutja, de moment, un confinament domiciliari com el que ja han sol·licitat el Principat d’Astúries, Ceuta i Melilla i estudien altres comunitats. Però no el descarta per complet. Ja no. Demana paciència, esperar que les mesures implantades fa una setmana despleguin els seus efectes, consensuar els següents passos amb les comunitats autònomes. Vol projectar un missatge de tranquil·litat, sense tancar-se portes per endavant. «No avancem fases», ha dit primer aquest dimarts la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, en una entrevista a Canal Sur Radio, en la qual ha demanat esperar fins al pròxim 9 de novembre, quan es compliran 15 dies des de l’aplicació del nou estat d’alarma –el que ha permès el toc de queda o l’aïllament perimetral–, per prendre una decisió. «Intentarem que això no arribi. Serem com sempre contundents i prudents alhora», ha insistit. I en la mateixa línia s’ha pronunciat, ja després de la reunió del Consell de Ministres, la portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero

L’Executiu defensa que s’han pres mesures contundents i que s’entén que les autonomies proposin

Calvo ha defensat que s’han «pres mesures contundents en cada moment», en al·lusió a les restriccions de mobilitat nocturna i entre territoris, i ha ressaltat que s’aniran «veient cada dia les circumstàncies, perquè les epidèmies són així, s’ha d’anar seguint cada minut». La vicepresidenta primera ha considerat, amb referència a la petició del president asturià, el socialista Adrián Barbón, que «des del punt de vista polític» és comprensible que qualsevol comunitat autònoma, «en l’àmbit de la seva responsabilitat, es pronunciï i tingui propostes». No obstant, «com a Govern encara s’estan verificant com funcionen les mesures preses fins al 9 de novembre, i que s’assemblen a les que han pres altres països».

«Donem una mica de temps per veure què passa els pròxims dies», ha reiterat, per recordar tot seguit que una decisió com el confinament domiciliari des del punt de vista jurídic «només la pot adoptar el Govern», i que requeriria una modificació de l’actual decret d’estat d’alarma

Responsabilitat política dels disturbis

Montero també ha defensat esperar el resultat de les últimes mesures adoptades per frenar l’expansió de la Covid abans d’estudiar altres iniciatives més severes. És «aviat» per avaluar l’impacte de l’estat d’alarma. «S’hauran d’anar adoptant les mesures en cada moment; demanem contundència per part de les comunitats autònomes per evitar situacions de més dimensió o profunditat. Desitgem, confiem, que les mesures dels últims dies tinguin un reflex en els indicadors epidemiològics que s’expressaran aquesta setmana i durant les pròximes setmanes», ha explicat. Missatge, ha dit, que també ha traslladat el titular de Sanitat, Salvador Illa, al Govern d’Astúries, amb el qual s’ha reunit aquest dimarts. 

«Anem pas a pas», ha afegit la portaveu, que ha recordat que l’Executiu central escolta les peticions de totes les comunitats i que aquest dimecres les podran manifestar en la reunió prevista del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS). Montero ha apuntat en tot moment que s’han d’adoptar mesures «contundents» que «evitin situacions de confinament superiors» i que siguin «efectives» per frenar el virus però que alhora siguin «proporcionals». Les autonomies han de seguir, doncs, les «indicacions» que el CISNS considera «urgents», perquè cap es quedi «endarrerida». El que l’Executiu està volent dir és que les comunitats encara tenen marge per arribar al fons de la seva legislació i de les possibilitats que ofereix l’actual estat d’alarma. 

«S’ha de veure quin impacte real tenen les mesures adoptades. El Govern ni descarta ni confirma que es puguin adoptar en el futur altres mesures»

María Jesús Montero

Ministra d’Hisenda i portaveu del Govern

«Ara els indicadors apunten que les mesures que hem anat adoptant s’han de deixar prosseguir per veure quin impacte real tenen. El Govern ni descarta ni confirma que es puguin adoptar en el futur altres mesures», ha afirmat, i ha emfatitzat el «treball conjunt» de l’Executiu i les autonomies. És a dir, «si les mesures no funcionen, tant de bo que no, s’hauran de replantejar el conjunt d’actuacions de manera contundent i proporcionada», ha conclòs. Montero ha remarcat que l’Executiu es guiarà pel criteri dels experts. 

Condemna dels disturbis

Durant l’entrevista, Calvo s’ha referit, a més, als disturbis del cap de setmana a diverses ciutats del territori nacional, i ha instat els ciutadans a exercir la seva «responsabilitat i solidaritat» amb aquells que estan a les ucis, amb el personal sanitari «que treballa esforçadament» i amb altres col·lectius que «mantenen el dia a dia de la població». «No podem tenir gent activant la irresponsabilitat, els pitjors sentiments. No ens agrada que els radicals i violents aprofitin un buit de tensió i vida complexa», ha lamentat, i ha advertit que en «seran responsables els que instiguin tot això».

Calvo denuncia que Vox «ha animat i comprès [les protestes] i després ha rectificat»

En aquest sentit, ha demanat «a tota la classe política la seva condemna i comportament exemplar perquè són càrrecs públics», i ha apuntat a Vox per «haver dit una cosa i la contrària». Així, ha remarcat que la formació que presideix Santiago Abascal «ha animat i ha comprès aquestes manifestacions, i després ha dit que sectors que estarien ideològicament més pròxims a aquest Govern són els que s’han rebel·lat». «És una contradicció absurda», ha considerat.

Segons la seva opinió, «no seria acceptable que cap responsable polític, en una situació tan complicada com la que viu el món i Espanya, amb la crisi social i sobretot sanitària que provoca l’epidèmia, agiti sentiments, emocions i situacions inquietants i perilloses». «No és convenient que cap força política ho faci, tots hem de saber que no podem espantar el nostre país i cometre irresponsabilitats», i ha advertit, a més, que «s’actuarà en el marc legal amb la contundència pròpia d’un país que és lliure, però també que ha de ser segur».

«Reforma fiscal en la direcció justa»

Calvo s’ha referit, a més, a la negociació dels pressupostos generals de l’Estat, uns comptes que ha qualificat com a «absolutament imprescindibles» per fer front a la pandèmia i canalitzar els recursos europeus. I davant aquells que s’han mostrat en contra d’apujar impostos, com el del dièsel, en aquests moments, la vicepresidenta ha avisat que «és just que en temps tan difícils qui més té més pagui» i que els que tenen menys recursos paguin menys impostos «i rebin més solidaritat».

La negociació dels comptes «va bé» i no se n’exclouen forces com Cs, diu Calvo

Notícies relacionades

«Tots els temps són propicis per moure la política fiscal en direcció al que és just», ha afegit, i ha remarcat que la posició sobre la qual treballa el Govern és que «cal tenir els ingressos que necessitem per fer polítiques de protecció i remuntar la crisi». I ha restat importància a les discrepàncies al si del mateix Executiu en aquest sentit, remarcant que tot el Govern és conscient que es necessita una recaptació «justa» i uns ingressos «raonables» després de la caiguda del PIB pel coronavirus i els seus efectes sobre el turisme.

La vicepresidenta ha considerat que el procés de negociació amb altres forces polítiques per tirar endavant aquests comptes «va bé», i ha rebutjat que se n’exclogui cap partit, com Cs. «Benvinguts els qui entenguin que són uns comptes de cobertura social importantíssima», ha afegit, per demanar a continuació al PP que els doni suport. «El PP no pot estar de perfil, que és rentant-se les mans de l’estat d’alarma, com va fer la setmana passada, i rentant-se les mans dels Pressupostos».

Aprovades la pròrroga de l’alarma fins al 9 de maig i les condecoracions per a Rubalcaba

El Congrés dels Diputats va aprovar dijous passat la pròrroga de l’estat d’alarma vigent fins a les 00.00 del 9 de maig de 2021. Ho va fer per 194 vots a favor, 53 en contra i 99 abstencions. Aquest dimarts el Consell de Ministres va fer el pas final: va aprovar l’extensió del reial decret 926/2020, amb les modificacions que va introduir la Cambra baixa. D’una banda, la compareixença cada dues vegades del president, Pedro Sánchez, i del ministre Salvador Illa cada mes. D’altra banda, la revisió al març de l’alarma: la conferència de presidents decidirà si aixeca o no la mesura excepcional amb informe previ del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. Finalment, els enclavaments tindran el mateix tractament que el territori que els envolta (cas de Treviño a Àlaba, per exemple).