SEGONA ONADA

Més de la meitat de les ucis catalanes ja estan ocupades per la Covid

La desprogramació massiva d'activitat es produirà si s'assoleixen els 600 malalts greus i ja n'hi ha 447

La pandèmia continua creixent, però ho fa a menor ritme, una cosa que no es reflecteix encara als hospitals

undefined55533694 barcelona 22 10 2020 sociedad   fotos de la uci del hospital201030142149

undefined55533694 barcelona 22 10 2020 sociedad fotos de la uci del hospital201030142149 / Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El 52% dels pacients que ocupen ja les unitats de cures intensives (ucis) de tot Catalunya tenen Covid-19. En són 447 d’un total de 887. Aquest percentatge, que era del 40% divendres de la setmana passada i del 46% dimarts, ha pujat 12 punts en tot just vuit dies, cosa que indica la progressió del virus entre la població.

Catalunya torna a tenir a les seves ucis més pacients amb coronavirus que sense, segons xifres fetes públiques per la Conselleria de Salut aquest divendres, dia en què s’han registrat un total de 5.596 nous contagis i 34 morts. Des de l’inici de la pandèmia, a Catalunya s’han contagiat 227.984 persones i han perdut la vida unes altres 14.008.

Hi ha una dada mínimament optimista i que ha de ser entesa amb prudència: tot i que la pandèmia continua creixent, ho fa ja a menor ritme. Així ho indica l’índex de reproducció (o Rt, que indica la velocitat a la qual s’expandeix el virus), que ha baixat aquest divendres a 1,29. El decreixement de les dades de la pandèmia s’observa a gairebé totes les regions, excepte a Terres de l’Ebre, on creixen els contagis, probablement a causa dels cribratges massius que s’han fet en escoles i indústries en les últimes setmanes, segons Salut.

«S’està alentint el ritme de contagis. Les mesures [el tancament de la restauració, cultura i gimnasos, el toc de queda i el confinament perimetral] sembla que estan tenint un cert efecte, però som a un nivell de casos diaris preocupant», ha dit en roda de premsa el coordinador de la Unitat de Seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz.

Si les mesures no funcionen, el Govern demanaria un confinament domiciliari

Al costat d’ell, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha precisat que aquesta desacceleració no està tenint encara efectes a la xarxa assistencial, ja que els ingressos en planta i a ucis «continuen augmentant». «En el dia d’avui no estem notant encara una disminució de la pressió assistencial derivada de les mesures preses el 16 d’octubre», ha afirmat Ramentol. Les ucis estan ja a un 87% de la seva capacitat. 

Els pacients amb Covid-19 que acudeixen a les urgències hospitalàries són ja el 13%, percentatge que ascendeix al 20% en el cas de l’atenció primària. També estan pujant les consultes per sospites de coronavirus als CAP. Tot i que ara s’està experimentant una desacceleració del creixement, si la pujada «torna a repuntar», Catalunya estaria abocada a «mesures més dures», ha dit Mendioroz. És a dir, a un confinament domiciliari.

Situació «greu»

«La situació és prou greu com per no baixar la guàrdia. Ara mateix la possibilitat d’un contagi en l’àmbit comunitari és molt alt», ha destacat Mendioroz, que ha insistit que «el control d’aquesta malaltia no passa per fer tests, sinó perquè cadascú eviti contagiar-se». I també ha recordat que la corba de contagis reflecteix el «comportament» de la ciutadania.

Els hospitals catalans tenen «capacitat de creixement», en paraules de Ramentol, però el Govern no vol «tornar a pagar aquest peatge». «El problema seran les mans, la falta de professionals, per gestionar els equips crítics, una cosa que podria ser extensiva a la resta de nivells assistencials,» ha remarcat el secretari general de Salut. La Generalitat ja està en disposició de contractar estudiants de l’últim curs de Medicina i Infermeria per reforçar la sanitat.

La desescalada de les restriccions començarà quan es relaxi la pressió assistencial 

El sistema sanitari no està vivint, en aquests moments, una «desprogramació massiva» de l’activitat no covid, malgrat que hi ha centres que sí que estan «realitzant ajustos». En tot cas, la situació és de «risc». «Tenir a més de 600 pacients en ucis ens abocaria a un escenari de desprogramació. Tot i que a partir de 450 [i en l’actualitat n’hi ha 447] hi ha risc d’interferència»,  ha advertit Ramentol. 

Notícies relacionades

¿Quan començarà la desescalada de les restriccions? És la pregunta que la població, cada vegada més cansada, més es fa. Els experts no es fixen un termini, però Ramentol ha explicat que s’iniciarà quan hi hagi una «relaxació de la pressió assistencial» i quan Catalunya arribi al «pic de contagis». «Aquest estiu oscil·làvem en 1.500 casos diaris, eren molts, però no comprometíem el sistema sanitari», ha afegit.

Els experts sanitaris tenen l’esperança que les mesures, sumades a la responsabilitat individual, funcionaran. «El confinament domiciliari és l’última de les mesures. Genera un mal social i econòmic. No el descartem, però no ha de ser el primer instrument que posem a sobre de la taula», ha precisat Mendioroz.