INVESTIGACIÓ AUSTRALIANA

El coronavirus pot durar fins a 28 dies en algunes superfícies

Un estudi afirma que la Covid-19 pot durar més temps amb temperatures baixes i en la foscor

zentauroepp52483601 barcelona 25 02 2020 tema coronavirus gel desinfectante de m201013180736

zentauroepp52483601 barcelona 25 02 2020 tema coronavirus gel desinfectante de m201013180736 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Segons un estudi de l’Agència Nacional de Ciències d’Austràlia el coronavirus pot sobreviure fins a 28 dies en superfícies, com bitllets o telèfons, a temperatures baixes i en la foscor.  Els investigadors del centre per a la prevenció de malalties de l’Organització d’Investigació Científica i Industrial de la Commonwealth (CSIRO, per les seves sigles en anglès) van comprovar la longevitat del virus en tres tipus de temperatures.

Els índexs de supervivència disminueixen quan les temperatures són més altes i van comprovar que, a una temperatura de 20 ºC, la Covid és «summament resistent» en superfícies llises com les pantalles de telèfons mòbils, i arriba a sobreviure fins a 28 dies en vidre, acer o bitllets. A 30 ºC, la supervivència cau a 7 dies i a 24 hores a temperatures de 40 ºC. El virus va sobreviure períodes més curts en superfícies poroses com el cotó, «fins a 14 dies amb temperatures baixes i menys de 16 hores amb les altes», segons els investigadors.

Això és més temps que els resultats dels estudis previs realitzats per la revista especialitzada ‘Virology Journal’, on es va afirmar que el virus podria sobreviure fins a quatre dies en superfícies llises.

El virus es manté en les superfícies

El director del Centre de Prevenció de Malalties d’Austràlia, Trevor Drew, ha explicat que l’estudi es va realitzar amb mostres del virus en diferents materials abans de sotmetre’ls a un mètode «ultrasensible». Es van trobar restes del virus capaços d’infectar cèl·lules cultivades. «Això no significa que les persones puguin infectar-se», ha dit a la televisió pública ABC, però si una persona no és «curosa amb aquests materials, els toca i després es posa les mans a la boca, els ulls o el nas, podria infectar-se fins i tot dues setmanes després que aquests objectes s’hagin contaminat.

L’estudi es va realitzar amb nivells del virus que representen el pic de la infecció, però no es va exposar a llums ultraviolats, que solen destruir el virus, i la humitat de l’ambient es va mantenir al 50%, per no perjudicar les mostres. 

Les persones som més infeccioses

Notícies relacionades

Segons CSIRO, el virus es propaga principalment per l’aire però es necessita investigar més per establir-ne la transmissió a través de les superfícies. «Per desenvolupar estratègies de mitigació de riscos en zones de molt contacte és fonamental determinar el paper precís de la transmissió per superfícies, el grau de contacte i la quantitat de virus que es necessita per infectar-se i establir quant temps es manté viable», diu Debbie Eagles, de CSIRO.

El principal missatge de Trevor Drew és que la gent és molt més infecciosa que les superfícies. «No obstant, potser ajuda a explicar per què, quan fins i tot no hi ha gent infectada, de vegades hi ha nous brots, fins i tot en països que es consideren lliures del virus».