ALARMA SANITÀRIA

Madrid reconeix que serà molt difícil controlar els tancaments de les zones sanitàries

La policia farà controls aleatoris i dissuasoris però no acordonarà el perímetre

El rebuig de molts veïns, que se senten discriminats, obstaculitzarà el compliment

zentauroepp54995575 soc confinamiento200918215904

zentauroepp54995575 soc confinamiento200918215904

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

La Comunitat de Madrid s’ha autoimposat un repte majúscul.  Sense precedents. Aïllar 37 zones sanitàries diferents, poblades per gairebé un milió d’habitants, de manera que ningú entri o surti d’elles sense un motiu justificat. Els seus responsables van fer aquest dissabte el primer pas per fer-hi front, a l’admetre’n la complexitat. El conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, va reconèixer que és «molt difícil» controlar els perímetres de les àrees acotades i que la policia només farà controls aleatoris i dissuasoris.

Els controls aleatoris se centraran a preguntar a un cert nombre de persones quina és la seva justificació per transitar o sortir de la zona. Allà arrela una altra dificultat. Les excepcions són tantes que serà complex comprovar-ne algunes. «Establirem que s’acrediti si van a la feina, a la universitat o a les escoles», va dir el conseller. Això sembla fàcil, però ¿i si va a cuidar un familiar, una de les excepcions previstes, com ho justifica?

Cotxes de pas

També es permet transitar amb cotxe sempre que sigui de passada. Si et paren, amb dir que hi ets de passada, assumpte solucionat. ¿No?

Totes aquestes qüestions i l’operatiu a desplegar començaran a coordinar-se en la reunió que aquest diumenge mantindran els responsables de seguretat de tots els municipis afectats, la Delegació del Govern i la Comunitat de Madrid. Diversos ajuntaments afectats ja s’han queixat que no se’ls informés amb temps i han discutit l’oportunitat de la mesura, tot i que hauran d’ordenar als seus policies locals que col·laborin. El Govern ja ha mostrat la seva disposició a facilitar efectius de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil 

Tampoc està previst controlar les persones que ja hagin sortit del barri i passin el dia a qualsevol altre lloc. Pentinar tota la ciutat és una tasca impossible. La queixa de molts restaurants i bars anava ahir en aquesta línia. «A nosaltres ens fan tancar a la 22.00, que és la mort per a un restaurant, però els d’aquí se n’aniran dos carrers més enllà als que estiguin oberts», lamentava el propietari d’un local del districte de Ciudad Lineal.

Conscient d’aquesta problemàtica, el mateix conseller de Sanitat apel·lava, en les seves declaracions, a «la responsabilitat individual» com a últim recurs per al compliment dels confinaments. La dificultat rau en el rebuig amb què ha sigut acollida la mesura als barris afectats.

Discriminació

Molts veïns se senten discriminats i està calant la idea que se’ls confina perquè la majoria són pobres i immigrants. La metxa que ha pres aquesta flama la va encendre la presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso, quan va culpar el «mode de vida dels immigrants» de la difusió del virus a Madrid. El pla no inclou cap mesura social compensatòria.  

Tampoc ajuda que la majoria d’experts creguin que serà un sacrifici gairebé inútil «perquè, a més d’arribar tard, està mal dissenyat i la transmissió comunitària està tan generalitzada que és necessari decretar ja l’estat d’alarma i confinar zones molt més àmplies». «No m’agradaria ser al seu lloc. Gestionar una pandèmia és molt difícil, però la veritat és que no es pot fer pitjor que a Madrid», afegeix Pepe Martínez Olmos, secretari general de Sanitat sota cinc ministres.

Notícies relacionades

S’entén que l’eslògan que el confinament és «injust i ineficaç», llançat per l’associacions de veïns dels barris afectats, hagi fet fortuna, tot i que. en realitat, les zones s’han triat perquè són les que presenten una més alta incidència del virus. Però el confinament és més difícil d’aconseguir si la gran majoria de la població no està convençuda que és necessari.

Vuitanta organitzacions socials i més de 300 persones, entre polítics, càrrecs públics, intel·lectuals i activistes –la majoria vinculats a Podem i al partit d’Íñigo Errejón–, van fer públic ahir un manifest demanant la dimissió de la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, per les seves «declaracions racistes i la seva incompetència» en la gestió de la pandèmia.