INICI DEL CURS A CATALUNYA

Un miler d'alumnes entraran a les aules contagiats la setmana vinent

Salut Pública llança la seva previsió a partir del nivell d'incidència del virus entre els menors a Catalunya

Catalunya també es mostra preocupada per l'efecte irradiador de la pandèmia que pugui tenir Madrid

zentauroepp53724416 barcelona 11 06 2020 sociedad  tema sobre escoles nens aula 200820192022

zentauroepp53724416 barcelona 11 06 2020 sociedad tema sobre escoles nens aula 200820192022 / Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Al llarg de la setmana vinent, la primera de la tornada al col·le a Catalunya, uns mil escolars entraran a les aules infectats per la Covid-19. Aquesta és la previsió del secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, a partir de les dades de la incidència de l’epidèmia en l’última setmana entre la població d’entre 0 i 17 anys. La xifra no representa cap problema, sempre que se segueixin els protocols de seguretat, segons ha afirmat aquest dijous el gestor sanitari.

«Són contagis que s’hauran produït en l’entorn comunitari, no a l’escola, però que caldrà detectar i aïllar així com als alumnes del seu mateix grup», ha destacat Argimon. Si el sistema de detecció de casos funciona correctament (tant dins com fora de l’escola) i registra aquest miler de contagiats, més de 20.000 alumnes hauran de començar la quarantena la setmana que ve, amb centenars d’aules afectades.

Aquesta no seria una mala notícia per als especialistes. Significaria que el sistema de detecció i rastreig està ben greixat. «Els que hagin de fer quarantena es passaran dues setmanes a casa i després tornaran a l’escola i reprendran l’activitat», ha dit. L’escola és el lloc més segur per als nens després de casa seva i encara en el cas que la pandèmia vagi a pitjor, «les escoles haurien de ser l’últim lloc que es tanqués».

Desajustos

La tornada al col·le no serà, de tota manera, un camí de roses. «Hi haurà desajustos lògics perquè és la primera vegada que s’afronta aquesta situació. Com menys transmissió hi hagi en la societat, menys virus portaran els nens a les escoles», ha afegit el secretari de Salut.

Argimon ha advertit de la importància de rebaixar el nivell de contagis a Catalunya. Un de cada 1.424 escolars va donar positiu la setmana passada a Catalunya, però no és el mateix el que passa a les Terres de l’Ebre, on té Covid-19 només un de cada 7.000 alumnes, que a l’àrea de Barcelona, on la taxa ronda un de cada mil.

Una bona notícia és que els contagis no s’han disparat, com es temia des de Salut, amb la tornada a l’activitat laboral de la gran majoria de les empreses. El risc de rebrot, tot i que ha pujat les dues últimes jornades, se situa en 178, un índex inferior al de la setmana passada. L’índex de reproducció, que mesura el nombre de persones que contagia cada infectat està en 0,98. És a dir que l’epidèmia està estesa però no augmenta. Està en una situació d’«estabilitat tensa», amb paraules d’Argimon.  

Madrid no és una illa

L’alt nivell de trasmissió del coronavirus que registra la Comunitat de Madrid no només preocupa el Govern i les autonomies limítrofes, sinó també Catalunya, per l’efecte irradiador dels contagis que hi podria haver.

«Hi ha una comunicació molt àmplia [amb Madrid] i és lògic que la situació de territoris espanyols preocupi aquí, de la mateixa manera que ells van haver d’estar preocupats per la nostra al juliol i França ha d’estar ara pendent del que passa a Espanya», ha assenyalat el secretari de Salut Pública.  «Madrid no és una illa», ha dit a tall de resum el cap de la Unitat de Seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz.   

Notícies relacionades

Preguntat sobre si convindria establir un confinament perimetral de la comunitat autònoma madrilenya per tallar l’efecte irradiador, Argimon ha declinat opinar perquè no és un tema sobre el que tingui competències. El president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, va recordar la setmana passada que en la primera onada Madrid havia sigut una «bomba vírica» per a les seves comunitats limítrofes.

Tot i que porta unes jornades en què sembla haver-se estabilitzat, Madrid manté una incidència de 535 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies, davant els 170 de Catalunya. El perill de contagi des d’Aragó a Catalunya, en canvi, ha disminuït. La comunitat veïna va arribar a superar també una incidència de 500 casos però en les últimes setmanes ha controlat l’epidèmia: la xifra ha baixat a 293. El País Valencià es manté en cotes més baixes que les de Catalunya, 130 casos per 100.000 habitants.