REBROT
El sistema sanitari català viu «dies crítics» per la Covid-19
Els sospitosos atesos en la primària passen dels 2.000 als 8.000 setmanals
«Entre nosaltres hi ha cada vegada més gent portadora», adverteix Jacobo Mendioroz
zentauroepp54162220 covid barcelona200718161952 /
El sistema sanitari català no està tensat, però viu «dies crítics», en paraules del secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), Josep Maria Argimon. Un total de 2.050 pacients sospitosos de tenir Covid-19 van ser atesos per l’atenció primària durant la setmana de Sant Joan, mentre que en l’última setmana han sigut 8.000: un 317% més. La Conselleria de Salut adverteix que la setmana que ve «serà pitjor» perquè les mesures restrictives tarden temps a tenir efectes.
Així ho han dit aquest dijous Argimon, el director del Servei Català de la Salut (CatSalut); Adrià Comella, i el coordinador de la unitat de seguiment de Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, en roda de premsa per analitzar la situació epidemiològica i assistencial de Catalunya.
A més, fa 15 dies, un 2% dels pacients de les urgències dels hospitals eren Covid-19. Aquesta setmana, representen ja un 4%. I si fa 15 dies hi va haver 131 ingressos als hospitals, l’última setmana n’hi ha hagut 301, que representa un increment del 129%. «Som molt lluny dels 4.400 ingressos que hi va haver en el punt àlgid de l’epidèmia. No estem en tensió, però hem de parar la tendència», ha advertit Comella.
Si ara hi ha 13.657 llits en el conjunt del sistema sanitari, 437 estan ocupats per pacients amb Covid-19. Al pic, n’hi va haver fins a 8.600. «És una ocupació petita, d’un 3%. Però ens preocupa la tendència a l’alça», ha afegit Comella.
Responsabilitat ciutadana
«Ara estem en dies crítics. I no estem en dies crítics com el març, quan teníem les unitats de cures intensives (ucis) plenes. Ara el crític és si la ciutadania està prenent les mesures perquè aquesta evolució vagi sent més lenta», ha destacat Argimon. La Conselleria de Salut ha notificat aquest dijous una forta pujada de casos positius a Catalunya amb 1.949 nous contagiats, increment que es deu «en bona mesura» als resultats dels tests serològics, que poden detectar el virus actiu tot i que la infecció ja s’hagi passat.
«Mentre no hi hagi vacuna, la nostra vacuna són les mesures de protecció», ha assegurat Argimon, que una vegada més ha apel·lat a la responsabilitat ciutadana. «Cada vegada entre nosaltres hi ha més gent portadora de la malaltia», ha dit Mendioroz.
Argimon ha equiparat l’actual situació amb la viscuda a finals de febrer. És veritat que es detecten molts més casos positius que llavors perquè es fan «moltíssimes més PCR». Al començament de la pandèmia només se’ls feia aquesta prova als malalts més greus o que complien els criteris d’ingressos a l’hospital.
Pneumònies
Notícies relacionadesEl secretari de l’Aspcat va recordar com al començament de la pandèmia la taxa d’infecció respiratòria era molt elevada. «Les infeccions respiratòries es van disparar en plena pandèmia. La majoria segurament tenien Covid-19. Les coses milloren després», ha dit. Però, a partir de la setmana de Sant Joan, aquestes infeccions han tornat a pujar i segueixen una corba ascendent.
Hi ha altres indicadors que també preocupen els experts des del 23 de juny. Per exemple, el risc de rebrot a tot Catalunya, el qual és en aquests moments «alt» perquè, sense situar-se en la posició de març, experimenta un lleuger però constant augment des de l’última setmana del mes passat.
- Les emocions i la parella La moda de ligar en el 'super' abre un debate sobre cómo iniciar una relación sentimental
- Carme Coma: "He sentit por, vergonya i fàstic durant aquests cinc anys"
- Vinícius fa enfadar Florentino
- Desastre forestal Dos incendis al Priorat confinen Porrera i amenacen el Montsant
- Aina Tarabini: "Hi ha hipocresia amb l’FP: tothom diu que és molt bona però no per als seus fills"