ARTICLE A 'FINANCIAL TIMES'

Les farmacèutiques defensen les patents a les vacunes davant la Covid-19

«No hem d'enviar el missatge equivocat a les companyies que han pres grans riscos», esgrimeix el director de la Federació Internacional Farmacèutica, Thomas Cueni

Líders mundials com Macron ha demanat que la hipotètica vacuna sigui un «bé públic» al servei de tots els ciutadans del món.

-FOTODELDIA- GRAF4290. MADRID, 12/05/2020.- Laboratorio de la empresa de biotecnología Eurofins Ingenasa en Madrid, este martes, donde desarrollan y producen test para la detección del Covid 19. EFE/Fernando Villar

-FOTODELDIA- GRAF4290. MADRID, 12/05/2020.- Laboratorio de la empresa de biotecnología Eurofins Ingenasa en Madrid, este martes, donde desarrollan y producen test para la detección del Covid 19. EFE/Fernando Villar / Fernando Villar (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El director general de la Federació Internacional de la Indústria Farmacèutica (Ifpma), Thomas Cueni, ha assenyalat que posar en dubte la propietat industrial per la Covid-19 «crearia incertesa i enviaria un missatge equivocat a les companyies farmacèutiques que s’han arriscat en grans inversions per reutilitzar medicaments per al tractament de pacients amb Covid-19 i ampliar-ne la fabricació».

«La propietat intel·lectual no és un obstacle, sinó una ajuda per acabar amb la Covid-19», ha comentat en un article publicat al diari econòmic ‘Financial Times’, en el qual respon a alguns dirigents internacionals, com el president francès, Emmanuel Macron, que ha demanat que la hipotètica vacuna sigui un «bé públic» al servei de tots els ciutadans del món.

Protecció de la innovació

Segons la indústria, la carrera científica per trobar una vacuna, no obstant, «no hauria sigut possible sense l’existència durant anys d’un marc regulatori predictible, basat en les lleis de propietat industrial i en l’existència de patents a nivell mundial per protegir la innovació». «Les patents, i la propietat intel·lectual en general, són la raó principal per la qual existeix una base d’innovació tan sòlida des de la qual treballar per trobar solucions», ha apuntat Cueni.

Malgrat la gran quantitat de projectes d’investigació en marxa, en qualsevol cas, adverteix que «no hi ha garantia d’èxit, ja que pocs tractaments i fins i tot menys vacunes poden resultar segurs i efectius». «Aquest nivell de presa de riscos seria impossible sense un puixant ecosistema d’innovació basat en els incentius de la propietat intel·lectual», ha insistit.

Cueni recorda que la indústria farmacèutica es va comprometre des de l’inici de la crisi sanitària, a més de garantir el subministrament de tots els medicaments, que hi haurà una distribució equitativa dels tractaments quan estiguin disponibles i a fer-ho a un preu assequible.

Aliança amb l’OMS 

Així ho va reafirmar la mateixa Federació Internacional de la Indústria Farmacèutica a l’unir-se com a soci fundador a l’aliança mundial liderada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’objectiu de la qual és accelerar el desenvolupament i la producció de teràpies i vacunes davant el coronavirus i garantir que aquests tractaments siguin assequibles i estiguin disponibles per a tothom de manera equitativa.

Notícies relacionades

Per a la indústria farmacèutica, el conjunt de mesures de protecció de la propietat industrial ofereix garanties a les companyies que investiguen i desenvolupen nous medicaments què «si un dels seus fàrmacs innovadors és finalment aprovat i arriba als pacients, comptarà amb un termini temporal adequat per mirar de recuperar la inversió realitzada i generar recursos que puguin ser reinvertits en nous projectes de R+D biomèdica».

«Això és crític en la investigació en medicaments, per l’alt cost en recursos i temps i l’elevat risc que implica. Posar un fàrmac a disposició dels pacients necessita 10-12 anys de feina i 2.500 milions de dòlars, i amb prou feines un de cada 10.000 compostos en investigació arribarà al mercat un dia. S’hi suma que només 3 de cada 10 medicaments comercialitzats arriben a recuperar la inversió realitzada, gràcies als esmentats alts costos, la forta competència terapèutica i la progressiva especificitat dels tractaments, cada vegada més orientats a perfils concrets de pacients, entre altres qüestions», conclou.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions