ASSEMBLEA DE L'ORGANITZACIÓ MUNDIAL DE LA SALUT

El món demana reformar l'OMS i que la vacuna del coronavirus es consideri un «bé públic»

La Xina i França es comprometen a posar a disposició de tots els països un eventual preventiu

zentauroepp53456241 oms200518170934

zentauroepp53456241 oms200518170934

1
Es llegeix en minuts
AFP

L’assemblea anual de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) s’ha obert aquest dilluns de forma virtual per primera vegada en la seva història, amb una crida als països perquè la vacuna contra el coronavirus es consideri un «bé públic» i a reformar l’organització per millorar la resposta davant de futures pandèmies.

El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha criticat els països que «van ignorar les recomanacions de l’OMS», al considerar que el món ha pagat un «alt preu» per les estratègies divergents.

«Com a resultat, el virus s’ha estès per tot el món i ara s’està traslladant als països del Sud, on podria tenir efectes encara més devastadors», ha afegit abans d’apel·lar a un «gran esforç multilateral» davant d’aquesta «tragèdia».

«Espero que la recerca d’una vacuna pugui ser el punt de partida», ha manifestat en l’obertura de l’Assemblea Mundial de la Salut, que durarà fins dimarts.

1.800 milions d’euros

Per la seva banda, el president xinès, Xi Jinping, ha assegurat que una possible vacuna xinesa es convertirà en un «bé públic mundial», i ha promès que el seu país també dedicarà 2.000 milions de dòlars (uns 1.800 milions d’euros) durant dos anys a la lluita global contra la Covid-19.

En un missatge de vídeo, el president francès, Emmanuel Macron, també ha dit que si el seu país descobreix una vacuna, «serà un bé públic mundial, al qual tots haurien de poder tenir accés».

Investigació sobre el paper de l’OMS

Malgrat l’escalada de tensions entre els Estats Units i la Xina, els dos països esperen l’adopció d’una resolució presentada per la Unió Europea que exigeix un «accés universal, ràpid i equitatiu a tots els productes necessaris per a la resposta a la pandèmia», i subratlla el paper de la «vacunació a gran escala contra la Covid-19 com un bé públic global».

Notícies relacionades

A més, el text demana la posada en marxa «com abans millor d’un procés d’avaluació» per examinar la resposta sanitària internacional i les mesures preses per l’OMS davant de la pandèmia.

També sol·licita a aquest organisme que «col·labori estretament amb l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE), l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) i els països a fi d’identificar la font zoonòtica del virus i determinar per quina ruta es va introduir en la població humana, en particular mitjançant missions científiques i missions de col·laboració al camp».