PRIMERA FASE DE L'ASSAIG

Una farmacèutica dels EUA anuncia que la seva vacuna del coronavirus ofereix resultats prometedors

El laboratori Moderna Inc assegura que el preventiu afavoreix la producció d'anticossos similars als trobats en els pacients recuperats de la Covid-19

zentauroepp53010358 01 04 2020 un trabajador de un laboratorio trabaja para hall200516132053

zentauroepp53010358 01 04 2020 un trabajador de un laboratorio trabaja para hall200516132053 / Peter Steffen dpa

2
Es llegeix en minuts
Agencias

La farmacèutica nord-americana Moderna Inc ha anunciat que la seva vacuna experimental contra el coronavirus ha mostrat resultats prometedors en una primera fase de l’assaig, a l’afavorir la producció d’anticossos similars als trobats en els pacients recuperats de la Covid-19. La notícia ha provocat que les accions del laboratori es disparessin per sobre del 25% en l’obertura de la borsa de Nova York.

La firma biotecnològica ha comunicat que les proves clíniques en fase 1 realitzades amb el seu compost mRNA-1273, candidat a vacuna contra el coronavirus SARS-CoV-2, havien ofert dades positives provisionals.

El laboratori nord-americà ha explicat que en totes les persones tractades el nivell d’anticossos era igual o superior al de pacients recuperats de la Covid-19. Així mateix, ha assegurat que el compost ha sigut ben tolerat pels pacients i no ha causat reaccions adverses rellevants.

«Potencial per evitar la Covid-19»

A partir d’aquestes dades, Moderna Inc remarca que la seva vacuna experimental «té potencial per evitar la Covid-19» i que continuarà en proves.

«Les dades provisionals de la fase 1, tot i que primerenques, demostren que la vacuna amb mRNA-1273 desenvolupa una resposta immune de la magnitud causada per la infecció natural, començant amb una dosi tan baixa com 25 micrograms», explica en una nota el cap mèdic de la firma, Tal Zaks.

45 participants

Els 45 participants de l’estudi sobre la vacuna candidata mRNA-1273, dirigit per l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses (NIAD, en anglès) dels EUA, van rebre dues dosis de 25, 100 i 250 micrograms i en tots els casos van desenvolupar anticossos contra la Covid-19, segons Moderna.

El dia 43 de l’estudi, dues setmanes després que se’ls injectés la segona dosi als participants del grup de 25 micrograms, «els nivells d’anticossos vinculants estaven en els nivells vistos en sèrum convalescent (mostres de sang de persones que s’han recuperat de la Covid-19)», i els del grup de 100 micrograms «depassaven» aquests nivells.

Avanç de l’estudi

Notícies relacionades

«Combinats amb l’èxit en la prevenció de la rèplica viral als pulmons, en un model preclínic en una dosi que va desenvolupar nivells similars d’anticossos neutralitzadors, aquestes dades substancien la nostra creença que mRNA-1273 té potencial per evitar la malaltia de la Covid-19 i millorar la nostra capacitat de seleccionar una dosi per a assajos clau», agrega Zaks.

«Amb els resultats positius provisionals de la fase 1 i les dades positives en el model amb ratolins, l’equip de Moderna continua centrant-se a avançar el més ràpid possible amb seguretat per començar la fase 3 de l’estudi clau al juliol i, si té èxit, sol·licitar una BLA (permís del regulador per comercialitzar)», afegeix el conseller delegat de Moderna, Stéphane Bancel.