BALANÇ DIARI

El coronavirus és 10 vegades més mortal que la grip A, segons l'OMS

L'organisme demana que el desconfinament sigui lent i adaptat a les característiques de cada país

undefined53072745 file   in this feb  24  2020  file photo  tedros adhanom ghe200413181027

undefined53072745 file in this feb 24 2020 file photo tedros adhanom ghe200413181027 / Salvatore Di Nolfi

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El nou coronavirus que dona lloc al Covid-19 és 10 vegades més mortal que la grip A (H1N1), que va aparèixer el març del 2009 a Mèxic, segons han proclamat aquest dilluns els responsables de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que han demanat que no es relaxin les mesures i es procedeixi a un «desconfinament lent» i adaptat a les característiques de cada país. 

«Les dades recollides a diversos països ens donen una imatge més clara d’aquest virus, del seu comportament i de la manera de frenar-lo. Sabem que es replica molt ràpid i que és mortal: 10 vegades més mortal que el virus responsable de la pandèmia de grip del 2009», ha declarat el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en la roda de premsa diària que realitza aquest organisme des de Ginebra.

Tedros ha avisat que el descens de casos de coronavirus és «molt més lent» que l’expansió del patogen, i per això ha demanat als països aixecar «lentament» les mesures que han implantat per contenir el virus.

El director de l’OMS ha recordat que en alguns països les persones infectades pel nou coronavirus s’han duplicat cada tres o quatre dies, si bé la desacceleració de la corba s’està produint d’una manera «molt més lenta».

Més contagiós en entorns tancats

«Les decisions per aixecar les restrictives mesures implantades per contenir el virus han de basar-se, en primer lloc, en la protecció de la salut humana i, posteriorment, en el que se sap fins ara del nou coronavirus i de com es comporta», ha asseverat el director general de l’OMS.

De moment, prossegueix, se sap que el Covid-19, com així es diu a la malaltia que provoca el nou coronavirus, es propaga més fàcilment en entorns tancats, com per exemple les residències d’avis, i que la recerca activa i primerenca dels casos, la relació de test, l’aïllament dels pacients i el seguiment dels contactes són mesures «essencials» per aturar la transmissió del virus.

No obstant, hi ha zones que no poden dur a terme aquestes mesures, com ara les més pobres, ja que moltes persones viuen amuntegades, amb pocs recursos i amb dificultats per accedir als serveis sanitaris. Per això, ha remarcat la importància que cada país avaluï la seva situació a l’hora d’implantar mesures i que garanteixi la protecció dels drets de les persones, especialment els dels més vulnerables.

Nova estratègia

Ara bé, un cop comenci a descendir la taxa de contagis, és necessari anar aixecant les restriccions, tot i que Tedros ha insistit en la necessitat que aquest aixecament no es dugui a terme ràpid i, perquè així sigui, ha informat que aquest dimarts l’OMS publicarà una nova estratègia per ajudar els països a tornar a la vida normal.

Notícies relacionades

En el document, segons ha avançat, es destaca la importància que la fase de desescalada es dugui a terme quan la transmissió del virus estigui controlada; quan els sistemes sanitaris siguin capaços de detectar, provar i aïllar cada cas; quan existeixi un risc mínim que es produeixin nous brots en centres sanitaris o residències; quan hi hagi mesures preventives en llocs de treball o escoles, i quan se sigui capaç de gestionar els possibles casos de Covid-19 importats.

«Els països han d’equilibrar les mesures per reduir la mortalitat causada pel nou coronavirus, la saturació dels sistemes sanitaris i els impactes econòmics», ha dit Tedros, per recordar que per interrompre «completament la transmissió» es necessitarà el desenvolupament d’una vacuna «segura i efectiva» i que, a més, estigui altament disponible.