quatre eixos

Aquestes són les mesures que aprova el Govern per a la tornada a la feina

Els treballadors s'han de prendre la temperatura dues vegades al dia i es controlaran els accessos al transport

En establiments, centres de treball i el transport públic s'haurà de portar mascareta o tapar-se la boca i el nas

zentauroepp52982910 metro200410174443

zentauroepp52982910 metro200410174443 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Consell Executiu del Govern va aprovar aquest diumenge una «estratègia d’actuació davant de les noves mesures de l’activitat laboral aplicables a partir del 14 d’abril», quan es reprendrà a Catalunya l’activitat econòmica no essencial, segons la pròrroga de l’estat d’alarma pel coronavirus plantejada pel Govern. El president de la Generalitat, Quim Torra, ja va anunciar ahir mesures compensatòries davant del retorn parcial a l’activitat decretat per Sánchez.

En un comunicat aquest dilluns, el Govern ha informat que l’estratègia per a aquest escenari –la «fase 1 de desconfinament»– s’articula en quatre eixos: control sanitari, corresponsabilitat ciutadana, control d’aglomeracions i adaptació a les necessitats socials i de col·lectius vulnerables.

Segons l’acord, «el principal risc és que es reprodueixin els escenaris d’alta ocupació dels transports públics que es van produir en el període del 14 al 29 de març», cosa que pot afavorir un repunt dels contagis.

Per evitar-ho, els «centres de treball (àmbit públic i privat), de manera concertada amb el Consell de Relacions Laborals» hauran d’impulsar el teletreball, flexibilitzar horaris, protegir els treballadors amb EPIs o assegurar que mantenen les distàncies, a més de reforçar els sistemes d’inspecció.

Centres de treball

«No es podrà anar a treballar amb febre. És important que cada treballador es prengui la temperatura  dues vegades al dia, i si aquesta augmenta, avisar el sistema sanitari», segons el pla d’actuació.

Qualsevol treballador que presenti una temperatura superior a 37,3 graus, o símptomes respiratoris, «haurà d’aïllar-se a casa seva i en funció de la disponibilitat de testos haurà de sol·licitar una prova PCR»; si dona positiu, haurà de ser aïllat i cursar la baixa laboral.

En el «transport públic, els establiments i els centres de treball», s’haurà de portar mascareta, si se’n té una, o tapar-se la boca i el nas amb peces de roba o mascaretes casolanes; pel que fa als guants, només els han de portar les persones que els necessitin per treballar.

Es regularà així mateix l’accés als transports públics per limitar l’ocupació màxima en un terç, i s’augmentaran les «freqüències de pas a totes les franges horàries».

Els establiments comercials que puguin continuar oberts han de mantenir «les pautes de compra i els missatges de bones pràctiques» difosos per Protecció Civil de la Generalitat.

Control sanitari

La Conselleria de Salut desenvoluparà, «segons el pla de testos», l’estratègia per prendre decisions assistencials i poblacionals durant el desconfinament.

«Mentre no hi hagi disponibilitat efectiva per a la realització de testos massius» es prioritzarà a quines persones es faran, i es preveuran diferents accions en funció de la disponibilitat d’elements de prova en cada moment.

Notícies relacionades

L’estratègia també inclou mesures d’atenció a menors: s’incrementa l’activitat dels equips d’atenció a la infància i adolescència per detectar situacions de risc a la llar i es potencia «encara més l’ajuda per a l’alimentació».

També planteja, «si és permitent, definir una proposta de sortida regulada limitada en temps i distància a prop del domicili,» tot i que el text afegeix seguidament que aquesta mesura cau dins de l’àmbit competencial del Govern central.