El Govern accepta de mala gana la tornada a la feina amb mesures pròpies

Treball custodiarà el compliment de les restriccions amb els 160 inspectors de la Generalitat

Budó apel·la a la responsabilitat de les empreses perquè decretin el teletreball

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha aprovat un paquet de recomanacions perquè els treballadors de sectors no essencials que aquest dimarts hagin de tornar al seu lloc de treball ho facin amb les màximes garanties per evitar el contagi del coronavirus. L’Executiu català ha acceptat de mala gana que no té competències per ordenar el confinament total i que no pot cridar a la desobediència dels empleats, però sí que s’ha servit del seu comitè d’experts per elaborar una guia alternativa amb restriccions i advertències, i ha encarregat un pla de desconfinament progressiu al doctor Oriol Mitjà.

Entre les mesures, plantegen un control de símptomes abans d’entrar al lloc de treball «quan així sigui possible», mesurant la temperatura corporal i amb un qüestionari; que qualsevol treballador amb una temperatura superior a 37,3 o símptomes respiratoris s’aïlli a casa i demani un test; un distanciament social d’entre 1,5 i 2 metres, i la desinfecció de mans, guants i mascaretes.

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha reconegut que amb l’aplicació de l’estat d’alarma no poden decretar cap mesura que impedeixi a les empreses i als seus treballadors tornar gradualment a la normalitat, tot i que sí que ha instat a afavorir el teletreball sempre que sigui possible. «No podem prendre decisions que deixen en indefensió jurídica els treballadors, que traslladin les responsabilitats a les empreses o als treballadors. Encara hi ha temps per fer enrere la decisió», ha etzibat Budó a tall d’ultimàtum, ja que a Catalunya aquest dilluns és festiu i encara no ha començat la tornada a la feina, i ha demanat a les empreses que siguin responsables i que no obrin si no poden garantir les mesures de seguretat sanitària.

«No podem decidir tancar els llocs de treball, però el que hem fet és aprovar aquest document per garantir al màxim la salut dels que han de tornar als seus llocs de treball, tot i que no és el moment de tornar», ha insistit la consellera. En aquesta direcció, ha advertit d’un possible rebrot si no s’acata el confinament estricte de la població.

Acord amb sindicats i patronals

El Consell de Relacions Laborals de Catalunya, que aglutina el Govern amb patronals i sindicats, va tancar diumenge un pacte de seguretat laboral i ha assegurat que «no podrà obrir cap centre de treball que no pugui complir aquestes condicions».

El conseller de Treball, Chakir el Homrani, ha apuntat que els 160 inspectors vetllaran pel compliment de les mesures acordades pel Govern i el Departament de Transport i Sostenibilitat ha augmentat l’oferta de transport públic, sobretot en hores punta, per mantenir la distància de seguretat. 

Notícies relacionades

El Homrani també ha informat que des de l’inici de la pandèmia s’han obert 166 expedients, cosa que segons el seu parer «demostra que en general s’està treballant de manera responsable».

Buch i les 1.714.000 mascaretes

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha acusat el Govern d’entregar a propòsit la xifra exacta de 1.714.000 mascaretes a Catalunya per «jugar amb la història dels catalans» en al·lusió als fets de 1714. Buch ha assegurat que l’Executiu central ha triat aquesta data «simbòlica» de manera «nefasta». «Vull enviar un missatge al Govern d’Espanya: així, no. Si a algú del Govern li passa pel cap que la pròxima xifra de mascaretes o testos tingui a veure amb el 1939, no l’hi permetrem. Amb la història dels catalans no es juga. És la nostra història. No hi juguin», ha etzibat.