UN 15% DEL TOTAL

Salut ha tancat 46 centres d'atenció primària des de l'inici de l'epidèmia

Els equipaments continuen fent tasques assistencials, com ara visites per telèfon, econsulta, seguiments de crònics, embarassades, vacunacions a nens de fins a 15 mesos

L'associació d'infermeria considera «un greu error tancar els CAPs» i traslladar els seus professionals mèdics a hospitals de campanya

5241847 59

5241847 59 / MAITE CRUZ

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’Institut Català de la Salut, dependent del departament de Salut, ha tancat 46 centres d’atenció primària i 462 consultoris locals a tot Catalunya des de l’inici de la pandèmia del coronavirus, cosa que representa un 15% i un 75% del total, respectivament.

Aquestes dades han sigut facilitades pel Departament de Salut, que ha assegurat que aquest tancament d’equipaments «no vol dir que aquests no prestin assistència en la seva població de referència».

«Tot i que no estiguin oberts al públic, continuen fent tasques assistencials, com visites per telèfon, econsulta, seguiments de crònics, embarassades, vacunacions de nens fins als 15 mesos, visites domiciliàries i a residències» d’avis, han assegurat les mateixes fonts.

Segons Salut, aquests tancaments de centres d’atenció primària han suposat la creació de «nous circuits» per atendre les necessitats assistencials actuals.

Així, s’han concentrat punts d’atenció primària i s’ha donat prioritat a l’atenció més urgent, amb l’objectiu de «protegir pacients i professionals i mantenir atencions que no poden esperar».

Crítiques 

Aquesta política ha sigut criticada pel president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), Antoni Sisó, que ha considerat que el tancament dels centres d’atenció primària «no ha sigut bona idea».

Segons el seu parer, l’atenció primària detecta una gran part dels pacients lleus de Covid-19, molts dels quals no empitjoren i eviten arribar als hospitals, a més d’ocupar-se ara de les residències d’avis més pròximes a aquests centres.

Professionals sanitaris dels centres d’atenció primària de la Catalunya central, especialment de la zona d’Osona (Barcelona), també han expressat el seu desacord amb la mesura del tancament i l’han denunciat als periodistes al considerar-la inadequada en la contenció del coronavirus.

Per la seva banda, l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC)  ha considerat que «és un greu error tancar centres d’atenció primària i moure els seus professionals a un hospital de campanya o hospital hotel, desplaçant l’especialitat i el coneixement de la comunitat a un altre àmbit que, segur, no ajudarà a les persones més vulnerables a mantenir ni recuperar l’estat de salut».

Notícies relacionades

Des de l’atenció primària «ens oferim a donar recolzament als hospitals de campanya, però sense tancar els centres de salut», ha afegit l’associació, que considera que els dos àmbits d’atenció «són complementaris, però que de cap manera un pot substituir l’altre».

També reclamen que s’escolti els professionals «de primera línia», per crear conjuntament les estratègies per fer front a aquesta pandèmia.

‘Coronavirus avui’

Subscriu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions