BALANÇ DEL CAP DE SETMANA

Sanitat destaca que la pressió sobre els hospitals «està disminuint»

Les últimes dades sobre el Covid-19 a Espanya constaten una disminució de diagnòstics, ingressos hospitalaris i morts i, en general, una tendència a la baixa

«Les comunitats autònomes ens transmeten que la pressió està d'alguna manera disminuint», assenyalen des del ministeri

53009697 60

53009697 60 / Felipe Dana (AP)

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Amb les últimes dades oficials sobre la taula, en les quals es corrobora que els efectes de la pandèmia a Espanya van a la baixa, el ministeri de Sanitat constata que la pressió sobre el sistema sanitari també comença a poc a poc a minvar. Així ho demostren el descens en número d’hospitalitzats, que ara com ara assoleix un total de 58.744 casos, i el nombre de llits de cures intensives disponibles, que actualment acullen 6.861 pacients. «Les comunitats autònomes ens transmeten que la pressió està d’alguna manera disminuint», ha assenyalat aquest diumenge María José Sierra, directora adjunta del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) durant la roda de premsa dels responsables tècnics i sanitaris després del Comitè de Gestió Tècnica del Covid-19. Aquesta informació, no obstant, s’ha d’interpretar amb cautelaEl recompte del cap de setmana, tot i que encoratjador, podria oferir un miratge prematur. 

Les dades publicades aquest diumenge, que reflecteixen la situació de dissabte, suposen les millors xifres dels últims deu dies. Això sí, «les xifres del cap de setmana cal consolidar-les durant la setmana que segueix», ha recordat Sierra durant la roda de premsa d’aquest diumenge. En aquestes dates, de fet, és habitual que els retards en les notificacions de contagis pugui llançar uns resultats equívocs sobre la situació real de la pandèmia a Espanya. Tot i així, les dades estadístiques confirmen que la tendència continua a la baixa. «Les dades d’avui confirmen l’estabilització de l’epidèmia. La setmana passada, l’augment de contagis anava per un 22%. Avui és d’un 5%», ha destacat Salvador Illa, ministre de Sanitat durant la compareixença de ministres d’aquest diumenge.

Aquesta millora no és casual. Una vegada més, els responsables del Comitè de Gestió Tècnica del Covid-19 han destacat que aquests números es deuen a les mesures de distanciament social implementades. I, sobretot, a l’esforç del sistema sanitari per fer front a aquesta crisi, que ha doblat dràsticament la seva capacitat d’atendre els pacients en tan sols uns dies. Així ho reflecteixen les dades d’aquest diumenge. Torna a baixar el nombre de nous contagis detectats (que avui se situa en 6.023, contra els 7.026 del butlletí d’ahir) i també ho fa el nombre de defuncions per Covid-19 (674 comptabilitzats dissabte, contra les 809 de divendres). Les xifres totals recullen 130.759 casos confirmats, 6.861 d’ingressats a l’uci, 12.418 de morts i 38.080 de curats de Covid-19. 

Estratègia de transició

Notícies relacionades

Ara, a l’espera que les dades de la setmana que ve corroborin aquestes millors, les autoritats sanitàries preparen els següents passos per a la ‘transició’ de l’estat d’alarma a la desitjada normalitat. Aquest pla, també conegut com ‘de desescalada’, contempla diferents mesures. Entre aquestes descada l’ús de tests de diagnòstic ràpid per fer un «garbellament» en les àrees més exposades al virus. És el cas, per exemple, d’hospitals i residències. El Govern ha confirmat avui que s’han encarregat 5 milions d’aquests tests, 1 milió dels quals ja han sigut repartits a les comunitats autònomes en funció de les necessitats de cada territori. El seu ús permetrà augmentar entre un 40 i un 60% la capacitat de diagnòstic, ha argumentat el ministre Illa. 

D’altra banda, també es plantegen estudis de seroprevalença a gran escala amb què analitzar quanta gent ha passat la malaltia (sense que el seu cas quedés reflectit en les estadístiques oficials) i, per tant, quin percentatge de la població està immunitzat contra el virus. L’estudi començarà pròximament. I, segons argumenten des del ministeri, els resultats podrien començar a arribar en les pròximes setmanes.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions