SINDICAT SATSE

Les infermeres denuncien davant l'ONU la falta de protecció dels sanitaris

Per culpa d'aquesta situació es posa en «greu risc» la seva salut i la de les persones del seu entorn més pròxim

Enfermeras de la Fundación Jiménez Díaz hacen entrega a la Policía Local de Madrid unas mascarillas fabricadas por ellas mismas, durante el homenaje diario a sanitarios que se celebra en el puerta de la Fundación en Madrid, a 31 de marzo de 2020.

Enfermeras de la Fundación Jiménez Díaz hacen entrega a la Policía Local de Madrid unas mascarillas fabricadas por ellas mismas, durante el homenaje diario a sanitarios que se celebra en el puerta de la Fundación en Madrid, a 31 de marzo de 2020. / Joaquin Corchero / Europa Press (Joaquin Corchero / Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El sindicat d’Infermeria (Satse), ha denunciat davant l’Organització Internacional del Treball (OIT), dependent de l’Organització de les Nacions Unides, la falta de protecció, que pateixen els treballadors sanitaris espanyols a l’hora d’atendre i cuidar les persones contagiades o sospitoses de tenir el Covid-19, fet que posa en «greu risc» la seva salut i la de les persones del seu entorn més pròxim.

Després de la denúncia ja realitzada a l’Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, Satse s’ha adreçat també a l’OIT per donar-li a conèixer la «greu situació de desprotecció i inseguretat» que estan patint els professionals sanitaris i demanar-li que actuï per acabar amb aquesta «lamentable realitat».

«Al nostre país no s’ha actuat amb la diligència, previsió i pressa necessària perquè les infermeres i infermers que es troben en primera línia de batalla contra el coronavirus, igual com la resta del personal sanitari, puguin disposar dels equips de protecció individual (EPIs) que totes les normatives i protocols establerts sobre això exigeixen utilitzar per preservar la seva salut», ha dit l’organització sindical.

A més, prossegueix, a Espanya s’ha produït una «greu vulneració» d’«importants» drets fonamentals de les persones que reconeixen totes les institucions, com les Nacions Unides, i totes les normatives nacionals i internacionals, com són el dret a la salut, a la vida i a la seguretat en el treball.

En aquest punt, Satse ha detallat que des de primers del mes de febrer passat «estava clar» que el contagi no estava controlat, però no és fins a gairebé dos mesos després, a finals de març, quan des del Govern s’han formalitzat contractes de compra de material sanitari (mascaretes, guants i material de protecció, testos ràpids i equips de respiració) per fer front al coronavirus.

010420 diy medicos 16 9 elperiodico / periodico

Greu desproveïment

Notícies relacionades

«S’ha actuat tard i una vegada constatades greus situacions de desproveïment generalitzat en els centres sanitaris i sociosanitaris de tot l’Estat, fet que denota una total falta de previsió que no és justificable de cap manera, tenint en compte, a més, la referència i experiències prèvies d’altres països en els quals la pandèmia va arribar diverses setmanes abans», ha apuntat el sindicat.

Per això, Satse ha demanat a l’Organització Internacional del Treball que iniciï l’expedient corresponent per «depurar les oportunes responsabilitats pels danys i perjudicis ocasionats» i que exigeixi al Govern presidit per Pedro Sánchez que procedeixi, amb caràcter imminent, a la dotació de les mesures de seguretat necessàries als treballadors sanitaris.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions