PANDÈMIA GLOBAL

Coronavirus: Pluja de denúncies de sanitaris per falta de protecció

Els hospitals acudeixen a la justícia per l'«incompliment» de la llei de protecció de riscos laborals

Als EUA els centres amenacen els professionals d'acomiadar-los si critiquen les seves condicions, segons Bloomberg

zentauroepp52997959 hospital mar200401190413

zentauroepp52997959 hospital mar200401190413 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La principal dificultat amb què topen els sanitaris espanyols que estan tractant pacients amb coronavirus és la falta d’equips de protecció individual (els anomenats EPIs). Com a conseqüència d’això, molts d’ells acaben encomanats i confinats a casa. Espanya lidera la llista de països amb més sanitaris amb Covid-19, una cosa que està estretament relacionada amb la falta d’EPIs. A 30 de març, últim dia que el Ministeri de Sanitat va oferir xifres referent a això, hi havia un total de 12.298 sanitaris espanyols amb Covid-19, cosa que representava un 14,44% de tots els pacients positius.

Aquesta falta de protecció ha portat sindicats  i associacions de metges i d’infermeria a provar d’aconseguir als jutjats allò que els seus hospitals i centres de salut no tenen. A Catalunya, on hi ha 3.468 sanitaris infectats (el 16% de tots els pacients, segons xifres d’aquest dimecres de Salut), diversos sindicats estan presentant denúncies davant Inspecció de Treball per incompliment de la normativa laboral. És el cas del comitè d’empresa de l’Hospital del Mar (Barcelona), que aquest dimecres ha anunciat que acudirà a la justícia contra el consorci Parc de Salut Mar (al qual el centre pertany i que depèn de la Conselleria de Salut), perquè «està incomplint la llei de protecció de riscos laborals». El comitè tampoc descarta posar una denúncia per la via judicial.

«Ens falten equips de protecció, mascaretes de tot tipus, ulleres d’un sol ús i bates impermeables. Els treballadors han de fer-se davantals amb bosses d’escombraries. I, quan tenim la sort d’aconseguir material adequat, resulta que l’hem de reutilitzar», ha explicat aquest matí en roda de premsa Xavier Tarragón, auxiliar d’infermeria de l’Hospital del Mar i membre del comitè.

Davant la dificultat d’aconseguir tests diagnòstics (els anomenats PCR, que consisteixen en un frotis i que proporciona resultats en unes hores), el Parc de Salut Mar «està deixant» que els treballadors (el confinament dels quals, a diferència del de la resta de la població, dura set dies en comptes de 14) es «reincorporin» al treball sense haver fet aquesta prova en cas que no presentin simptomatologia de coronavirus.

L’Hospital del Mar esgrimeix que són Sanitat i Salut les que fan les compres centralitzades

Fonts de l’Hospital del Mar aclareixen que és el protocol de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) el que estableix que els professionals asimptomàtics que hagin sigut possibles contagis es poden reincorporar als set dies sense necessitat de fer-se la PCR. Són ordres, doncs, de la Conselleria de Salut. «En tot cas, no és obligatori reincorporar-se si el treballador no ho vol», aclareixen aquestes fonts. «Costa trobar aquests equips. El Ministeri de Sanitat i la Conselleria de Salut fan les compres centralitzades; són ells els qui reparteixen. Nosaltres no tenim una previsió de quin material rebrem», afegeixen.

El 27 de març, el sindicat Metges de Catalunya (MC) va denunciar davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la Conselleria de Salut, el Servei Català de la Salut (CatSalut), l’Institut Català de la Salut (ICS) i 30 entitats concertades del sistema sanitari per «incomplir la normativa vigent» en prevenció de riscos laborals i «posar en risc» la seguretat i la salut del personal facultatiu.

Sense mampares protectores

També la secció sindical de la CGT de l’atenció primària de Barcelona va denunciar el 23 de març l’Institut Català de la Salut (ICS) davant d’Inspecció de Treball. «Molts dels taulells dels administratius no tenen una mampara protectora. I els EPIs que donen al personal són insuficients: mascaretes quirúrgiques que no protegeixen el treballador», explica Raquel Fernández, administrativa del centre d’atenció primària (CAP) Horta i membre del sindicat.

«Els sanitaris estem als domicilis  només amb mascareta quirúrgica, no amb les antivirus FFP2. I hem de reutilitzar les bates», afegeix Mireia Moret, també membre de CGT i metge del CAP Pare Claret de Barcelona. «Falta el material més imprescindible per entrar als boxes», certifica per la seva part Jesús Rubio, delegat de la CGT a l’Hospital de Viladecans i infermer. També ell ha interposat una denúncia contra l’ICS.

Els hospitals dels Estats Units amenacen d’acomiadar els treballadors de la salut que critiquin les seves condicions de treball durant la pandèmia del coronavirus i, en alguns casos, aquestes amenaces ja s’han dut a terme, segons explica l’agència de notícies nord-americana Bloomberg.

Tot Espanya

Però és una situació molt similar a la que es viu en altres zones d’Espanya. Jutjats Socials de Madrid, Toledo, Ciudad Real, Segòvia, Salamanca, Lleó, Castelló, València o Alacant van donar dilluns 24 hores a les seves conselleries de Sanitat respectives perquè proporcionin aquest material als especialistes.

Madrid, Toledo,
Ciudad Real, Segòvia i Salamanca
 també denuncien escassetat de material

Notícies relacionades

El requeriment judicial no serà fàcil de complir, perquè és notòria l’escassetat  que hi ha d’equips de protecció (existeix una competència ferotge entre països per aconseguir el material), com reflectia el magistrat del Jutjat Social número 34 de Madrid al rebutjar una petició similar del Sindicat Unificat de la Policia. El magistrat, molt crític amb aquest tipus d’iniciatives, que entén que excedeixen l’àmbit de la prevenció de riscos laborals sobre el qual s’ha de pronunciar, criticava que els seus companys haguessin accedit a la petició de diferents col·lectius fins i tot sent conscients de la impossibilitat que es pugui complir.

A més de la via social, també plantejada davant els Tribunals Superiors de Justícia, per la via penal s’ha denunciat ja el president del Govern, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa. N’hi haurà moltes més. De moment l’única denúncia admesa a tràmit ha sigut la presentada contra el delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco, per permetre concentracions de persones entre el 5 i el 14 de març, entre les quals, la del 8-M.