PANDÈMIA

Dos positius de coronavirus en un centre sociosanitari de Viladecans

Es tracta del Frederica Montseny, amb 180 places per a gent gran, però Salut nega que hi hagi un brot

La consellera Vergés anuncia la compra de sis milions de mascaretes quirúrgiques per a professionals

zentauroepp52817891 coronavirus hospital clinic200317103905

zentauroepp52817891 coronavirus hospital clinic200317103905

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

El Centre Social i Sanitari Frederica Montseny de Viladecans (Baix Llobregat), on estan ingressades persones de la tercera edat, ha registrat dos casos positius de coronavirus, segons han confirmat fonts del Consorci de Salut i Social (CSS) de Catalunya a aquest diari, que neguen que s’hagi produït cap brot. Aquest centre sociosanitari té un total de 180 places i de moment dues persones (una està en estat lleu i l’altra, més greu, i totes dues estan ara ingressades a l’Hospital de Viladecans) han donat positiu per Covid-19.

«No podem parlar encara d’un brot en aquest centre [l’evolució del virus és incerta]. S’estan prenent totes les mesures de protecció. Fem seguiment dels casos positius i també dels contactes. I vigilem molt de prop l’evolució», ha dit aquest dimarts la consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa. El centre sociosanitari Frederica Montseny de Viladecans pertany a l’ajuntament i al CSS.

A més, la consellera també ha anunciat que les UCIs del sistema sanitari públic de Catalunya passen a estar coordinades pel Servei Català de la Salut (CatSalut). «Tant el sistema públic com el privat passa ara per la nostra coordinació», ha dit després d’insistir que Catalunya s’està preparant per a un «augment de casos» i que per això és necessari «reduir la pressió assistencial». «Tenim centenars d’UCIs a Catalunya. Ara augmentem aquests llits utilitzant els de la sanitat privada», ha dit. Al territori català, hi ha més de 1.300 contagis ja i 18 morts, segons les últimes xifres fetes públiques ahir. «Volem convertir llits en UCIs per evitar el col·lapse del sistema», ha dit.

Notícies relacionades

Vergés també ha afirmat que Salut ha fet una comanda de sis milions de mascaretes quirúrgiques per als professionals de tot Catalunya, així com altres «equips de protecció». Ha precisat, a més, que estan enviant «tot el material necessari» a l’Hospital d’Igualada, on es va originar el gran focus pandèmic del territori i on ha negat que hagin fallat les «mesures de protecció» del Govern. «Estem rebent i enviant comandes intensament i l’Hospital d’Igualada és un dels centres que mes ho necessita, pel brot. Vergés ha tornat a instar al Govern d’Espanya que aprovi la resolució firmada ahir per les conselleries d’Interior i Salut que demana el confinament de tot Catalunya.

«Hem demanat el confinament de tot Catalunya per evitar el col·lapse de les UCIs. És molt important que la resolució firmada ahir per Interior i Salut ahir s’aprovi», ha insistit Vergés. Salut ha habilitat una ‘app’ de detecció ràpida del coronavirus perquè les persones informin de si tenen símptomes i així «detectar els punts calents» del virus. La consellera ha tornat a insistir en la importància que la població respecti l’ordre de confinament i no surti de casa. «Nosaltres estem augmentant la capacitat dels nostres centres, però és necessari el confinament a casa».

‘Coronavirus avui’

Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions