CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

València registra el primer mort d'Espanya per coronavirus

Un pacient, inicialment diagnosticat amb pneumònia, va morir el 13 de febrer per Covid-19

Espanya suma més de 160 infeccions i només a Catalunya hi ha 315 persones en quarantena

coronavirus-muerto-valencia / periodico

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez / Victoria Salinas

Primera mort a Espanya per coronavirus. Es tracta d’un home de 69 anys mort el 13 de febrer passat que, al principi, es va catalogar com un pacient de pneumònia greu i que va acabar morint a l’Hospital Arnau de Vilanova de València, segons ha confirmat aquest dimarts la consellera de Sanitat de la Comunitat Valenciana, Ana Barceló. El mort a Espanya per Covid-19 (el nom científic del virus xinès que ja ha causat més de 3.000 morts al món) havia viatjat recentment al Nepal. [Segueix EN DIRECTE totes les notícies del coronavirus.]

Aquest cas conegut mitjançant una investigació retrospectiva, ha explicat Barceló, es va detectar després del canvi de criteri de definició de casos que va fer el Ministeri de Sanitat el 27 de febrer. Aquest canvi instava a realitzar una segona anàlisi a morts per pneumònia d’origen desconegut. Amb aquest, ja són 19 els casos de Covid-19 al País Valencià, una de les regions espanyoles més afectades juntament amb Madrid (56 casos) i Catalunya (18). Espanya registra, de moment, més de 160 infeccions per coronavirus. A Andalusia, on en les últimes hores no hi ha hagut nous casos, l’últim pacient conegut, de 73 anys, continuava greu a l’UCI de l’Hospital Virgen de la Victoria de Màlaga.

A més, a Catalunya unes 315 persones continuen en aïllament domiciliari per risc de coronavirus: són contactes d’aquests 18 encomanats, segons ha informat aquesta tarda la Conselleria de Salut. Aquestes mesures d’aïllament, ha explicat el secretari de Salut Pública català, Joan Guix, no són extremes, sinó que permeten la convivència amb el nucli familiar (tret que hi hagi algun membre amb la salut delicada).

Dos dels 18 infectats a Catalunya estan sent tractats des de casa seva, ja que «la simptomatologia [lleu] que tenen així ho permet», ha dit la consellera Alba Vergés en roda de premsa. Paral·lelament, Catalunya ha habilitat dos hospitals més per tractar els casos de coronavirus, ja que fins ara tots estaven centralitzats a l’Hospital Clínic de Barcelona: el Joan XXIII de Tarragona i l’Arnau de Vilanova de Lleida.

Mateix nivell d’alerta

A nivell estatal, Sanitat continua mantenint la fase de contenció com a nivell d’alerta. «Els nous casos no han canviat l’escenari en què es mou Espanya. De moment no hi haurà més restriccions que aquestes dues anunciades», ha dit el ministre Salvador Illa.

Entorn de
100 sanitaris
 
continuen en aïllament a Àlaba per risc de coronavirus 

Tot i així, la situació és especialment delicada al País Basc. Entorn d’un centenar de sanitaris continuen en aïllament a Àlaba per risc de virus, informa Manuel Vilaseró. El focus de l’hospital Txagorritxu és responsable de 7 dels 13 casos de Covid-19 identificats fins al moment a Euskadi. Hi ha unes 211 persones en vigilància per contacte amb ells, segons ha informat la consellera de Salut, Nekane Murga, qui ha indicat que la comunitat ha incorporat una dotzena de metges per reforçar l’equip de vigilància epidemiològica en el qual actualment treballen 25 persones. 

Ajornament

A més, la Diputació de Biscaia ha decidit ajornar, sense nova data, la prova psicotècnica de l’Oferta Pública d’Ocupació (OPE) d’auxiliar d’infermeria de l’Institut Foral d’Assistència Social (IFAS) prevista per a l’11 de març alBEC, a Barakaldo, per evitar possibles contagis pel coronavirus. També a Catalunya s’ha cancel·lat la XIII Conferència Anual de les Plataformes Tecnològiques d’Investigació, la celebració de la qual estava prevista per al 9 i 10 de març a Barcelona.

Notícies relacionades

Actualment, i segons va informar l’Organització Mundial de la Salut (OMS) la setmana passada, hi ha unes 20 vacunes en desenvolupament per tractar el Covid-19, un virus fins al moment molt desconegut que sembla comportar-se d’una manera similar al virus gripal (i per això s’espera que, amb l’arribada de la calor, l’epidèmia comenci a remetre). Tot i així, la microbiòloga i metge d’urgències Mar Casals, de l’Hospital Fátima de Sevilla, ha explicat l’eficàcia i seguretat del tractament experimental antiviral del VIH en el coronavirus. «Aquests antivirals tenen inhibidors que ajuden a produir un virus immadur per disminuir la infecció d’aquest virus», ha dit aquesta experta en una entrevista amb Europa Press.

«Escurça el període de malaltia i evita que aquest s’agreugi», ha explicat Casals. De la mateixa manera, la metge ha afirmat que les investigacions segueixen endavant per trobar una vacuna que pugui acabar amb aquest virus o alentir-lo fins a eliminar-lo. «S’està provant una vacuna exprés en el qual s’agafa un tros d’aquest virus i s’injecta en el pacient per produir mecanismes defensius d’aquest virus», ha il·lustrat. 

Encomanat un professor a Madrid

Un professor de l’escola concertada Santa María la Blanca, al barri madrileny de Montecarmelo, és un dels casos positius per coronavirus a la regió, segons fonts de la Conselleria d’Educació. Té 60 anys i estava de baixa per pneumònia des del 25 de febrer. El centre ha remès una circular a la comunitat educativa i assegura haver adoptat «totes les mesures» aconsellades pels experts.