07 d’ag 2020

Anar al contingut

CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Un nou registre de l'OMS eleva a 60.000 els contagis de coronavirus

Prop de 13.000 casos anteriors han sigut afegits aquest dijous a les llistes oficials

Els pacients que mostrin símptomes de pneumònia passen a comptar com a malalts de Covid-19

Adrián Foncillas

Un nou registre de l'OMS eleva a 60.000 els contagis de coronavirus

YUAN ZHENG

El nombre de casos confirmats de Covid-19 a la Xina s’ha elevat aquest dijous a 59.804, després que un nou mètode de comptabilització afegís 13.000 casos anteriors al registre. Els morts per la malaltia són, a data de 13 de febrer, 1.369, tots en territori xinès excepte un a les Filipines i un altre al Japó, país, aquest últim, que va confirmar ahir la primera mort pel nou coronavirus. [Seguiu aquí totes les notícies en directe de l’epidèmia del coronavirus.]

Així ho ha explicat el cap d’emergències sanitàries de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Mike Ryan, en una roda de premsa. «No estem tractant amb un pic de 14.840 casos nous i 254 morts en un dia», ha precisat Ryan. L’aclariment immediat, que ha atribuït les xifres a un nou criteri de comptabilitat, ha mitigat la confusió i el pànic inicials: el quadro no és tan tràgic com suggerien les xifres matutines, però els pronòstics d’un final pròxim encara semblen optimistes. 

Les noves regles amplien els supòsits de «casos confirmats». A partir d’ara, n’hi ha prou amb el diagnòstic mèdic i les tomografies pulmonars perquè el pacient que mostra símptomes d’una pneumònia engrosseixi les llistes oficials del coronavirus. També compten com a víctimes aquells que van morir sense que arribés la confirmació científica. Fins ara era preceptiu que ho acredités el kit d’àcid nucleic. Aquest procediment burocràtic, aprovat després de la crisi de la SARS, prioritzava el rigor sobre la urgència: requereix l’enviament de la mostra a Pequín i el resultat es demora fins a una setmana.

La magnitud de l’epidèmia l’ha desbordat. El dèficit de kits als hospitals ha tornat als seus domicilis molts pacients i s’espera que la nova discrecionalitat dels metges per emetre els diagnòstics permeti que tots siguin tractats al moment. El mètode agilitarà la resposta mèdica i millorarà la fiabilitat de les tabulacions després que alguns experts diguessin que molts casos sospitosos escapaven de l’estadística.

Molts infectats

«L’escala de la propagació no havia sigut calculada amb exactitud. D’acord als estudis de diferents fonts, el nombre potencial d’infectats a Hubei podria ser molt gran», ha aclarit Chen Yixin, cap de l’equip enviat des de Pequín per lluitar contra l’epidèmia i la ineptitud dels caps regionals. Chen els ha advertit que el partit fiscalitzarà la seva actuació durant la crisi. 

El gir comptable, molt probablement imposat per Chen, ha sigut lloat per l’OMS. «Quan una situació evoluciona, has de canviar la definició per assegurar-te que monitores la malaltia amb més exactitud. I això és el que han fet: canviar la definició per incorporar més casos i integrar també els asimptomàtics o amb símptomes lleus», ha dit Sylvie Briand, directora del Departament de Gestió de Malalties Infeccioses. La Xina brega amb una epidèmia amb zones encara fosques que obliga a emmotllar-se a la seva evolució. Els últims estudis revelen que el virus també es reprodueix al tracte digestiu i que pot encomanar-se a través dels excrements, segons la premsa local.

Quarantena

Les xifres revelen els efectes de la quarantena imposada sobre més de 50 milions d’habitants de Hubei. El Covid-19 manté la seva fortalesa en aquesta província, que concentra el 82% dels contagis i el 96% de les morts. Les infeccions a la resta de la Xina, en canvi, han caigut a la meitat en una setmana. La mortalitat a Hubei arriba al 3,1%, mentre que fora és del 0,4%.   

Inquieta també l’onada de 44 nous contagis en el creuer Diamond Princess, amarrat al port japonès de Yokohama des que un octogenari hongkonguès donés positiu setmanes enrere. Són ja 219 infectats sobre gairebé 4.000 persones entre tripulació i passatge. Tòquio ha permès desembarcar els viatgers més grans que havien donat negatiu en les proves, però la resta haurà de completar la quarantena. Els treballadors han lamentat els riscos que estan assumint, ja que han de continuar cuidant els passatgers i no poden aïllar-se.

Paral·lelament, des del creuer Westerdam arriben notícies més tranquil·litzadores. Cambodja ha permès que atraqui després que cinc països l’haguessin rebutjat malgrat que no es coneix cap cas a bord. «Aquest és un exemple de la solidaritat internacional que estem demanant», ha aplaudit Tedros Adhanom Ghebreyesus, director de l’OMS. «Les epidèmies –ha recordat– treuen el millor i el pitjor de les persones. «Estigmatitzar els individus o països sencers només perjudiquen la resposta contra el virus», ha conclòs.

L’OMS calcula que fins d’aquí a 18 mesos no estarà la llesta la vacuna contra el Covid-19. A Catalunya, el Centre d’Investigació en Sanitat Animal (IRTA-CReSA) està investigant dues proteïnes, la S i l’actina, que podrien tenir un paper rellevant en la recerca del tractament per combatre el virus.