ESTÀ EN AÏLLAMENT AMB LA SEVA FAMÍLIA

El britànic de Mallorca afectat per coronavirus es va encomanar a França

Sanitat confirma el cas de Palma i aclareix que l'home i la seva família no presenten símptomes, però busca les persones que van poder estar en contacte amb ell

El pare va tornar a les Balears el 29 de gener passat d'una estació d'esquí. Dos dies després va tenir febre lleu i va acudir pel seu propi peu a l'hospital

Ho Chi Minh (Viet Nam), 23/01/2020.- Officials from Vietnam’s Ministry of Health talk to a man tested positive for the Wuhan coronavirus, at an isolated section at Cho Ray hospital, in Ho Chi Minh city, Vietnam, 23 January 2020 (issued 24 January 2020). Two male Chinese citizens in Vietnam had tested positive to coronavirus, according to the ministry. The outbreak of coronavirus has so far claimed 25 lives and infected more than 800 others, according to media reports. The virus has so far spread to the USA, Thailand, South Korea, Japan, Singapore, Vietnam and Taiwan. (Japón, Corea del Sur, Singapur, Tailandia, Estados Unidos, Singapur) EFE/EPA/STR VIETAM OUT

Ho Chi Minh (Viet Nam), 23/01/2020.- Officials from Vietnam’s Ministry of Health talk to a man tested positive for the Wuhan coronavirus, at an isolated section at Cho Ray hospital, in Ho Chi Minh city, Vietnam, 23 January 2020 (issued 24 January 2020). Two male Chinese citizens in Vietnam had tested positive to coronavirus, according to the ministry. The outbreak of coronavirus has so far claimed 25 lives and infected more than 800 others, according to media reports. The virus has so far spread to the USA, Thailand, South Korea, Japan, Singapore, Vietnam and Taiwan. (Japón, Corea del Sur, Singapur, Tailandia, Estados Unidos, Singapur) EFE/EPA/STR VIETAM OUT / STR (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El Ministeri de Sanitat ha confirmat el cas de coronavirus comprovat aquest diumenge pel Centre Nacional de Microbiologia d’un ciutadà britànic resident a Mallorca, i que es troba ingressat juntament amb la seva família a l’hospital universitari Son Espases de Palma davant de la possibilitat que els familiars poguessin estar també infectats

La família està formada pel pare, la mare i dues nenes. De moment, només el pare ha donat positiu en les anàlisis i no evidencia la malaltia, ha aclarit Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències (CCAES) del Ministeri de Sanitat, que aquest diumenge ha comparegut davant dels mitjans, a la seu del ministeri a Madrid.

virus / periodico

El ciutadà anglès afectat «no té pràcticament cap simptomatologia, està sa, però òbviament, mentre sigui positiu cal mantenir-lo en aïllament», ha dit Simón. «Els contactes estrets (d’aquest afectat) tindran un seguiment actiu –ha afegit– i els contactes casuals hauran de fer una autovaloració i en cas de símptomes comunicar-ho als serveis de salut pública».

Busquen contactes estrets

Les autoritats sanitàries de les Balears busquen a Palma de Mallorca i a Marratxí (lloc de residència de l’afectat) les persones que hagin pogut tenir «contacte estret» amb l’home encomanat. La recerca comprèn també els passatgers que van viatjar a l’avió de tornada amb el britànic. Maria Luisa Font, directora general de Salut Pública de les Balears, ha explicat que és «contacte estret» qualsevol contacte físic, convivència o haver estat a una distància de menys de dos metres del pacient.

Les persones que siguin localitzades, segons Font, «no s’han de preocupar, poden continuar fent vida normal». Al ser localitzades rebran unes instruccions de l’autoritat sanitària per al cas que presentin símptomes i Salut contactarà amb elles diàriament. La principal d’aquestes instruccions, si es presenten símptomes, és avsiar el metge i no desplaçar-se personalment a veure’l.

El britànic i la seva família són ciutadans residents a Mallorca. El pare va arribar a Palma el 29 de gener, procedent d’una estació d’esquí francesa, on havia viatjat de vacances. «La resta de la família pot haver-se infectat i encara no donar símptomes. Per tant cal fer-los un seguiment molt actiu, d’acord amb els protocols establerts», ha explicat Simón.

Esquiador encomanat

Sanitat es reserva el nom de l’estació d’esquí francesa «per respecte a la intimitat de les persones», ha afirmat Fernando Simón, malgrat que en aquest lloc es van poder produir tres contagis més de coronavirus, tots entre un grup d’esquiadors que viatjaven junts. De fet, el britànic resident a les Balears va estar en contacte amb un altre esquiador britànic que ja és cas confirmat al Regne Unit. Es tracta, en qualsevol cas, d’«informació molt preliminar», ha dit Simón.

A les 48 hores de retornar a Palma, el britànic «va sentir sensació de febre molt lleu. Ara el pacient de Mallorca és asimptomàtic», ha afirmat Simón. Tant el pare, com la seva parella i les seves dues nenes, estan en habitacions d’aïllament de l’hospital mallorquí de Son Espases. «La resta de la família es pot haver infectat i no donar símptomes encara», ha dit Simón, per a qui «el tractament del coronavirus no necessita una unitat d’alt nivell d’aïllament», com és el cas de l’Ebola.

De fet, tot i que una de les nenes pateix un quadro de grip B, entra dins del probable que, alhora, també pogués encomanar-se de coronavirus. «La coinfecció és possible, tot i que és molt poc freqüent. És possible, però amb aquest virus en concret no tenim cap informació de coinfecció, però no es pot descartar», ha explicat el director de Coordinació d’Alertes i Emergències.

Els altres tres membres de la mateixa família han donat negatiu després de les proves fetes a l’hospital mallorquí de Son Espases, on es troba aïllada la família. És un centre sanitari amb «personal prou preparat, i habitacions amb les característiques per al nivell d’aïllament que requereix el cas, que no és d’alt nivell», ha assegurat Fernando Simón.

No puja el risc

Aquest és el segon positiu a Espanya en coronavirus. El primer va ser d’un turista alemany ingressat i aïllat a l’illa canària de La Gomera. Fernando Simón ha informat que «tècnicament hi ha poques diferències: les situacions a La Gomera i a les Balears són molt semblants». El d’ara, com el canari, «és un cas que s’ha encomanat fora del nostre territori i s’ha detectat aquí. Pràcticament tots els casos detectats al món s’han detectat fora del lloc on s’havien infectat, tret d’agrupaments concrets, com els d’Alemanya», ha explicat Simón.

«Aquest cas no implica un increment de risc al nostre país, ja que no hi ha hagut transmissió a Espanya», ha afegit. Si aparegués alguna altra persona encomanada, «s’haurà de valorar si aquesta persona pot transmetre o no». 

Per al coodinador del CCAES, «l’epidèmia de coronavirus a la Xina està seguint més o menys l’esperat. En els últims dies s’està notificant un nombre de casos una mica menor que les setmanes anteriors, però és encara aviat per treure’n cap conclusió».

Notícies relacionades

Divendres passat a la nit l’hospital de Son Espases va activar el protocol per possible coronavirus per la febre i els símptomes de grip comuna que presentava el progenitor, segons va explicar aquest dissabte el centre sanitari, que dissabte va remetre les proves al Centre Nacional de Microbiologia a Madrid.

Llavors van ingressar al centre els quatre integrants de la família, els pares i dues nenes de 7 i 10 anys. Posteriorment, la setmana passada l’home va presentar un quadro respiratori lleu amb febre que li va durar menys d’un dia. Ell mateix va anar pel seu propi peu a l’hospital de Palma sense entrar en contacte amb ningú més.