El turista alemany amb coronavirus a Espanya està bé i no presenta símptomes

Continuarà aïllat, igual que els seus cinc compatriotes que no han donat positiu, en un hospital de La Gomera

Va ser encomanat a Alemanya per una ciutadana xinesa que ha infectat almenys sis persones més

eunion del comite de evaluacion y seguimiento del coronavirus celebrada en el ministerio de sanidad video pool moncloadiego del monte / periodico

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El 80% dels pacients amb coronavirus pateixen símptomes lleus, i de moment aquest és el diagnòstic del primer cas detectat a Espanya, el d’un turista alemany que es va infectar al seu país i que, des del dia 29 de gener, es trobava ingressat en un hospital de La Gomera. Afortunadament la seva evolució és positiva i tot i que divendres a la nit es va descobrir que patia la pneumònia de Wuhan que ha portat l’OMS a decretar l’emergència internacional, aquest dissabte no ha tingut ni tan sols la febrícula que va patir en un primer moment.

Això sí, les vacances de les que pretenia disfrutar a les Canàries, al costat de cinc amics, se n’han anat en orris. Ell rebrà atenció mèdica, aïllat i ingressat fins que es constati que està curat. I els seus cinc amics han de guardar quarantena. [Seguiu les últimes notícies del coronavirus en directe.]

Els repatriats reben visites

Mentrestant, els espanyols repatriats des de Wuhan, epicentre del brot, van començar aquest dissabte el seu primer dia d’aïllament a l’hospital Gómez Ulla, on van començar a rebre les primeres visites dels seus familiars.

En un món globalitzat, els virus no entenen de fronteres i el que ha encomanat el turista alemany ha recorregut 12.000 quilòmetres, en tres fases. En primer lloc, un matrimoni de Wuhan va visitar la seva filla a Xangai i sense saber que estaven infectats, van traspassar el nou coronavirus, que ha causat ja almenys 259 morts i més de 12.000 contagiats a tot el món, al seu descendent. Aquesta va viatjar a Alemanya, on va impartir un curs en una empresa i va transmetre el virus a quatre dels empleats que van tenir un contacte estret amb ella. I un d’ells, al seu torn, va encomanar el turista alemany, que va estar a casa seva abans de partir el 28 de gener cap a Tenerife.

L’endemà, va ser ingressat, al costat de quatre dels seus acompanyants (el cinquè no va tenir símptomes), després de presentar febrícula, a l’haver alertat les autoritats alemanyes que havien estat en contacte amb un encomanat. Curiosament, cap dels seus compatriotes de viatge a les Canàries han donat positiu al virus, tot i que en els pròxims dies se’ls farà una segona prova per verificar si continuen lliures de la malaltia.

Cas «atípic»

El cas d’aquesta dona xinesa és «atípic» perquè si el normal és que una persona encomani a tot estirar a 2,5 persones, aquesta persona ha infectat almenys a sis, per la qual cosa els investigadors estan mirant d’esbrinar si és un cas excepcional o un patró més normal del que es pensa, per a així tenir un coneixement més gran de la pneumònia, segons va explicar el director del Centre d’Alertes i Emergències del Ministeri de Sanitat, el Fernando Simón, després de la reunió diària d’avaluació i seguiment de la malaltia a Espanya. Es dona la circumstància que la dona també ha presentat símptomes lleus.

Notícies relacionades

Al seu torn, el cap d’Epidemiologia del Servei Canari de Salut, el Domingo Núñez, va anunciar que s’està buscant les persones que van viatjar a l’avió  als seients pròxims al turista alemany, ja que el trajecte de Tenerife a La Gomera, segons el seu parer, no hi ha risc perquè l’afectat no es va moure del seu lloc al ferri al costat de la finestra. El protocol indica que s’han de vigilar els contactes d’un cas positiu 14 dies i recomanar-los que redueixin la seva vida social en aquest període.

Reunió amb les autonomies

Després de l’aparició del primer cas a Espanya, el ministre de sanitat, Salvador Illa, va reiterar el missatge de «tranquil·litat» i «confiança» en el sistema nacional de salut, ja que com s’ha demostrat, «els sistemes d’alerta estan donant resultat». Tot i així, «com més aviat millor» convocarà un consell interterritorial de salut, amb els consellers autonòmics, per «analitzar la situació i reforçar les mesures de cooperació».