Els EUA detecten el primer cas del virus que atemoreix la Xina

Un sol malalt ha passat el virus a 14 treballadors de l'hospital, cosa que parla de la seva alta capacitat de transmissió.

Diversos governs asiàtics i els EUA ja mesuren la temperatura als viatgers arribats de Wuhan i voltants

Los Angeles (United States), 21/01/2020.- Travelers arrive at Tom Bradey International Terminal at LAX serving Los Angeles, California, USA, 21 January 2020. According to reports, the Wuhan coronavirus has killed at least six and infected hundreds in China, with one confirmed case in the United States. (Estados Unidos) EFE/EPA/DAVID SWANSON

Los Angeles (United States), 21/01/2020.- Travelers arrive at Tom Bradey International Terminal at LAX serving Los Angeles, California, USA, 21 January 2020. According to reports, the Wuhan coronavirus has killed at least six and infected hundreds in China, with one confirmed case in the United States. (Estados Unidos) EFE/EPA/DAVID SWANSON / DAVID SWANSON (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Els Estats Units han confirmat aquest dimarts el primer cas d’infecció de coronavirus. Es tracta d’un viatger que va volar des de la Xina a l’estat de Washington i que ha sigut diagnosticat a Seattle.

L’epidèmia avança sense brides a la Xina malgrat les mesures de control. Les dades oficials parlen de 300 casos repartits en mitja dotzena de ciutats mentre altres càlculs en suggereixen molts més. Són ja sis morts quan s’acosta l’èxode de les vacances anuals. El quadro va empènyer el president Xi Jinping a exigir «esforços decidits» per frenar la crisi.

La guerra més crua es lliura a Wuhan, capital provincial de Hubei i epicentre de l’epidèmia. Les imatges mostren desert el metro d’aquesta ciutat, amb una població més gran que Nova York i que concentra 270 dels 291 casos detectats. N’hi ha més de confirmats a Xangai, Pequín i la província de Guangdong, i s’examinen malalts en quatre províncies més. L’epidèmia havia saltat a Corea del Sud, Tailàndia i el Japó, ahir es va saber d’un altre cas confirmat a Taiwan i Austràlia ha sotmès a quarantena un malalt.

Alguns càlculs són encara més foscos. La Universitat de Hong Kong creu que el coronavirus ja ha arribat a una vintena de ciutats, segons un informe publicat ahir, mentre que un altre del Centre MRC d’Anàlisi de Malalties Infeccioses Globals de Londres suggeria divendres passat que a Wuhan hi hauria ja 1.700 infectats.

virus china / periodico

Les notícies dels últims dies són inquietants. La primera onada de malalts, que en la seva gairebé totalitat eren venedors i clients d’un mercat d’animals vius, empenyia a descartar el contagi entre humans. Però l’OMS i la Xina ja l’han confirmat. Un sol malalt ha passat el virus a 14 treballadors de l’hospital, cosa que parla de la seva alta capacitat de transmissió.

Notícies relacionades

Fins a Wuhan va viatjar un equip d’experts de l’OMS i han convocat per avui una reunió en la qual decidiran si declaren la pneumònia xinesa com una emergència per a la salut pública internacional. Allà han coincidit amb científics xinesos encapçalats per Zhong Nanshan, que 20 anys enrere va ajudar a identificar el SARS (síndrome respiratòria aguda greu). Zhong va assegurar que aquesta varietat de coronavirus no es propaga tan fàcilment com aquella, va qualificar de «no representativa de moment» la taxa de mortalitat i va assenyalar com a prioritari que es prohibeixi a tots els ciutadans amb símptomes que surtin de Wuhan. 

Control internacional

Diversos governs asiàtics i els EUA ja mesuren la temperatura als viatgers arribats de Wuhan i voltants, però els experts alerten que impedir l’entrada d’un malalt és gairebé impossible si el període d’incubació és lent. El d’aquest virus s’allarga durant una setmana. Una cadena de casos de pneumònia a mitjans de desembre a Wuhan va ser finalment vinculada a un nou coronavirus. Aquests provoquen dificultats respiratòries de diferent gravetat, des de simples epidèmies com la del SARS o el MERS (síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà), que ja han causat centenars de morts.