Fibra, líquids i exercici contra les hemorroides

El restrenyiment, l'alcohol i els menjars especiats empitjoren la inflamació de les venes de l'anus. I davant la sagnia s'ha de descartar sempre que la causa no sigui únicament les morenes

zentauroepp49260952 doctor espin191204103841

zentauroepp49260952 doctor espin191204103841

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Quan les venes dels marges de l’anus o de la la zona inferior del tracte rectal s’inflamen, com varius que es dilaten per acumulació de sang, poden causar picor i dolor. Són les hemorroides, també conegudes com a morenes. Quan sagnen convé que un metge confirmi que la sang prové únicament de les venes inflamades i descartar un càncer de còlon, colorectal o anal.

La incidència de la patologia hemorroidal ronda el 5% de la població global. «Afecta en la mateixa freqüència homes i dones i, tot i que es pot donar a qualsevol edat, ho fa més entre els 45 i els 65 anys», precisa el cap de la Unitat de Cirurgia de Còlon i Recte de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Eloy Espín. «Hi ha diferents teories sobre l’origen de les hemorroides, però la teoria anatòmica més acceptada és la coneguda com de Thompson, en la qual s’argumenta que la base d’aquesta patologia és un defecte en l’aliment muscular de les hemorroides en el canal anal, que dona lloc al prolapse de les hemorroides. I el restrenyiment amb excrements durs també és un factor provocador de símptomes de sagnia als excrements», afegeix Eloy Espín.

Primers senyals

Les hemorroides simptomàtiques no sempre fan mal. Els seus símptomes més comuns són el prolapse –protueixen pel canal anal–, la sagnia i, en ocasions, també es produeixen coàguls a les hemorroides (trombosi hemorroidal). «Moltes vegades, les hemorroides internes –dins del canal anal, en zona mucosa– només produeixen sagnat i, com no tenen sensibilitat, no produeixen molèstia o dolor», precisa l’especialista de la Vall d’Hebron. Les hemorroides externes són a la sortida del canal anal, en zona de pell perianal. Hi ha pacients amb hemorroides internes, d’altres les presenten externes i alguns en tenen de totes dues.

«Moltes vegades, les hemorroides internes només produeixen sagnia i, com que no tenen sensibilitat, no molesten»

Ara bé, en qualsevol cas, segons Espín, un «no s’ha d’alarmar, ja que les hemorroides mai es relacionen amb altres malalties ni es fan malignes». Sí que s’ha de consultar amb un especialista, un cirurgià colorectal o un proctòleg per confirmar que l’origen de la sagnia per l’anus siguin les hemorroides i descartar altres patologies».

Notícies relacionades

El tractament dependrà dels símptomes. El més comú passa per modificar la dieta i els hàbits defecatoris. Els mètodes locals, com ara les pomades, es prescriuen en els casos més precoços. En casos més avançats es pot realitzar, en la mateixa consulta, la lligadura hemorroidal, per interrompre el subministrament de sang a la morena. «En menys del 10% dels casos es necessiten procediments quirúrgics per fixar el canal anal [pèxia] o la resecció del teixit hemorroidal», declara Espín.

Prevenir

És important evitar tot allò que empitjora les hemorroides, com ara el restrenyiment o l’esforç defecatorio prolongat i els excrements durs, la ingesta important d’alcohol i de menjars amb espècies. Per prevenir-les, s’aconsella seguir una dieta abundant en fibra i amb ingesta adequada de líquids, evitar estar al lavabo molt temps, realitzar exercici físic i la correcta higiene a la zona perianal.

Temes:

+Salut