Assaig a Vall d'Hebron

Un fàrmac allarga la supervivència amb càncer d'ovari avançat

El tractament aconsegueix per primera vegada una supervivència de 3 anys en el 50% de les pacients

zentauroepp18123536 cancer170620185439

zentauroepp18123536 cancer170620185439

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un nou medicament per a pacients amb càncer d’ovari avançat, l’olaparib, ha aconseguit per primera vegada una supervivència lliure de progressió de la malaltia de tres anys en més del 50% de les afectades per aquesta malaltia, segons un assaig clínic en què ha participat l’Hospital Vall d’Hebron.

Els resultats de l’assaig, que publica la revista 'New England Journal of Medicine', s’han anunciat després d’utilitzar aquest fàrmac com a primera teràpia de manteniment després del tractament estàndard en el càncer d’ovari avançat acabat de diagnosticar amb mutacions genètiques.

Canvi en l’abordatge

Segons la investigadora principal del Grup de Neoplàsies Ginecològiques de Vall Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i coautora d’aquest estudi, Ana Oaknin, els resultats d’aquest estudi suposaran un canvi en l’abordatge terapèutic d’aquest grup de pacients, que "serà amb tota probabilitat una modificació del tractament estàndard".

L’estudi, multicèntric i internacional, ha sigut dirigit per K. Moore, de l’Stephenson Oklahoma Cancer Center dels EUA, i ha demostrat que l’olaparib ha aconseguit reduir fins un 70% el risc de progressió de la malaltia i frenar-la en més del 50% de les pacients incloses enl’estudi durant més de 3 anys, xifra que supera qualsevol dada prèvia amb els tractaments existents fins al moment per a les pacients amb càncer d’ovari avançat.

El càncer d’ovari es diagnostica a Espanya a més de 3.200 dones cada any i, tot i que no és el tumor més freqüent, és un dels de pitjor pronòstic.

Detecció tardana

Es tracta d’un tumor per al qual no hi ha mètodes de cribratge poblacional i es diagnostica en el 80% dels casos en fases avançades.

A les pacients a qui es detecta un càncer d’ovari d’alt grau, generalment en estadi 3 o 4 (la majoria dels diagnòstics arriben en aquestes fases avançades de la malaltia) se les tracta mitjançant cirurgia citoreductora, és a dir, una cirurgia que té com a finalitat eliminar la quantitat més gran de tumor possible, i posteriorment reben tractament de quimioteràpia.

Segons Oaknin, tot i que la majoria de les pacients presenten una resposta inicial al tractament, entre el 70% i el 80% recauran en la malaltia els tres anys següents al diagnòstic.

Notícies relacionades

"La recaiguda de la malaltia és sempre devastadora per a les pacients, per tant, el fet de poder evitar-la o retardar-la fins a tres anys des de l’acabament del tractament inicial és un gran pas endavant per a les nostres pacients", ha conclòs Oaknin.

L’estudi de fase 3 ha comparat l’administració oral d’olaparib i de placebo en 391 pacients seguides durant una mitjana de 41 mesos.