SALUT

Els nens que viuen amb fumadors inhalen la nicotina de 60 a 150 cigarrets l'any

Les consultes al pediatre per infeccions respiratòries són superiors en menors exposats al fum ambiental

rjulve1623776 epa00128074  files  picture dated 21 november 2000 of a lit 181022122706

rjulve1623776 epa00128074 files picture dated 21 november 2000 of a lit 181022122706 / STR

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els nens que conviuen amb fumadors reben una dosi de nicotina anual que equival a fumar entre 60 i 150 cigarretsl’any, segons un estudi publicat a la revista 'Prevención del tabaquismo'. L’àrea de tabaquisme de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) ha alertat aquest dilluns que els menors exposats al fum del tabac ambiental presenten més infeccions a les vies respiratòries, així com més consultes i ingressos hospitalaris.

En aquest estudi han sigut avaluats 150 nens de les consultes de pediatria d’atenció primària del Centre de Salut Artilleros, de Madrid. Del total de menors analitzats, el 56,7% han sigut nens i el 43,3%, nenes.

"Existeix un elevat percentatge d’embarassades que segueixen amb l’hàbit durant la gestació”

 Eva de Higes

Pneumòloga de l’Hospital Fundació Alcorcón de Madrid

Els resultats mostren que el 43,3% dels avaluats presenten exposició al fum ambiental, dels quals un 61,5% són nens i un 38,5%, nenes. Dels nens afectats, el 56% ho van estar per tenir un pare fumador; el 27,8%, per mare fumadora, i fins al 15%, per cuidador principal.

Major nombre d’assistència

L’estudi ha permès confirmar que el nombre mitjà d’episodis i consultes al pediatre per infeccions respiratòries és superior en nens exposats a fum ambiental. Tant és així que els afectats van tenir una mitjana de 9 episodis d’infeccions respiratòries davant les 7,4 dels nens no exposats, i una mitjana de 0,3 ingressos per infeccions respiratòries, també superior en nens exposats, davant del 0,2 en els no exposats.

Per tipus d’infecció respiratòria, els nens que viuen amb fum ambiental de tabac a casa seva van tenir un nombre d’episodis de bronquiolitis significativament superior als no exposats.

Pares fumadors

Notícies relacionades

Després d’analitzar les diferents infeccions respiratòries, els autors de l’estudi han detectat que, entre els nens exposats per pare fumador hi ha més episodis i consultes d’infeccions de vies altes (nas, boca i faringe), mentre que enl’exposició materna s’han registrat més episodis i consultes de patologies de vies baixes (laringe, tràquea, bronquis i pulmons).

D’altra banda, en l’estudi també s’ha observat que una de cada cinc mares ha fumat durant la gestació, i que quan continuen fumant és un important factor de risc per elevar la incidència de patologia respiratòria infantil, davant l’hàbit patern.

Temes:

Tabac Pares Mares