maternitat

¿Quins són els riscos que corren els nadons prematurs?

Els bessons de Montero i Iglesias s'enfronten a "moltíssimes complicacions", entre les quals respiratòries i neurològiques

Les seves possibilitats de supervivència dependran del pes que tinguin i de la seva edat gestacional exacta

zentauroepp43460331 prematuro180703133441

zentauroepp43460331 prematuro180703133441 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

La portaveu d’Units Podem al Congrés, Irene Montero, ha donat a llum aquest dimarts. Els seus dos bessons, fills també del secretari general de Podem, Pablo Iglesias, han nascut prematurament, alssis mesos (unes 24 setmanes) de gestació. ¿Quins són els riscos que corren els nadons que neixen prematurament?

Com explica a EL PERIÓDICO el cap de neonatologia de la Maternitat del Hospital Clínic de Barcelona, Óscar García, els bessons de Montero i Iglesias són "prematurs extrems", ja que no han acabat de madurar tots els seus òrgans. "El percentatge de supervivència dependrà del seu pes i de l’edat gestacional exacta. Tot i que s’enfronten a moltíssimes complicacions", avança García, que afegeix que els parts múltiples tenen "més risc de prematuritat".

Els parts múltiples tenen més risc de prematuritat

A grans trets, les dificultats d’aprenentatge, paràlisi cerebral, ceguesa, insuficiència respiratòria causada per la immaduresa amb què els pulmons comencen a rebre oxigen, necrosi i extirpació de part de l’intestí deguda a la seva insuficient formació intrauterina, dèficit cognitiu i importants alteracions del comportament són algunes de les seqüeles amb què inicien la vida els nens nascuts de manera prematura.

Dificultats

Aquests dèficits fan qüestionable, segons l’opinió de destacats neonatòlegs catalans, que es mantingui la vida en ucis incubadores de nadons que han nascut en la setmana24 de gestació,i que pesen tot just 600 grams, com ha passat. No obstant, tot i que molts d’aquests nadons moren després d’estar setmanes subjectes a infinitat de catèters, els pares sempre lluiten per ells.

La taxa de supervivència dels grans prematurs (26 setmanes) és d’un 90% i només un 10% presenten seqüeles

Notícies relacionades

Tot i així, els avenços de la medicina han fet possible que avui dia la taxa de supervivència en grans prematurs (aquells que neixen al voltant de les 25 o 26 setmanes de gestació) sigui del 90%. I d’aquests, només un 10% presenten seqüeles a posteriori, algunes de les quals no són greus, segons Félix Omeñaca, exdirector de Neonatologia de l’Hospital de La Paz de Madrid.

El nombre de prematurs ha augmentat en els últims anys per diversos motius. Un és que la població té fills cada vegada més tard. Però n’hi ha d’altres, com el fet que cada vegada es recorre més a tècniques de reproducció assistida, com la fecundació in vitro. També ho són l’estrès laboral, el consum de tabac i els problemes de salut de la mare. BCNatal (que engloba els hospitals Sant Joan de Déu i Clínic) atén uns 6.300 parts a l’any. El 7% dels naixements a Catalunya són prematurs.